28/03/2024

Биолози: Красивият цикас вреди много на здравето

Изследвания, проведени от служители на Националната тропическа ботаническа градина, накара доста хора във Виетнам да се изнервят. Учените твърдят, че контактът с някои декоративни дървета могат да са смъртоносни за хората.

В “черния списък” на ботаниците по-специално  се  оказало дървото цикас (Cycas revoluta), много разпространено в тази азиатска страна, пише Vietnam.net.Това красиво растение масово се продава и отглежда и в България по стаите и офисите.

Изследователите открили, че алкалоидите, които се съдържат в ствола му, могат да причинят рак, аминокиселините му може да доведат до хронични заболявания,  а семената му са силно токсични.

Постояннният контакт с такова дърво може да доведе до заболяване или смърт, смятат експерти. Междувременно цикасът, чието име се превежда от виетнамски като “дълъг живот”, много хора отглеждат в градините и дори го  използват като стайно растение.

Като цяло списъкът, който е публикувал докторът по биология в университета Хо Ши Мин – Буй Ван Ле, съдържа 22 вида  токсични декоративни дървета, много популярни във Виетнам. Според експертите, някои от тях може да предизвикат тежки отравяния, да станат причина за слепота или кома.

“Хората решават да  отглеждат някакво растение, като се ръководят само от суеверие. Те вярват, че дървото е в състояние да им донесе късмет и просперитет, без да се замислят, че то може да бъде токсично”, се посочва в материала.

Вие решавате какво да правите с любимия си цикас. Не подценявайте прочетено, защото дендролозите и ботаниците, както и хората от личен опит отдавна знаят, че има както целебни, така и силно отровни растения. Проучванията непрекъснато обогатяват познанията ни с нови факти. А растителният свят е толкова разнообразен, че едва ли всички видове са изследвани достатъчно задълбочено.

Най-малкото доказано „по-подозрителните“ представители на флората трябва да се махнат от детснките заведения, болниците и спортните зали и площадки.

Read more: http://30dumi.eu/2013/03/populyarni-da-rveta-va-v-vietnam-se-okaza-psiho-i-kantserogenni/#ixzz2Ny4vPG7v

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *