24/04/2024

Значи можело! Свалят с 8% цената на тока от 1 март

От 1 март може да намалим с 8% цената на тока, обяви Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Национализация на ЕРП-та няма да има, категоричен бе той. Премиерът уточни, че тарифите се определят от ДКЕВР.

Договорите с дружествата ще бъдат разсекретени до края на деня. Ще видите колко жалък е Чърчил, който говори за национализация, каза Борисов, правейки отправка към соцлидера Сергей Станишев, който на конгреса на БСП цитира британския държавник.

Всяко разваляне на един такъв договор влече огромни неустойки, тези, които са ги подписали, да не ми дават акъл, а да обяснят защо са ги подписали, каза премиерът.

Той съобщи, че и трите ЕРП-та са глобени, а на ЧЕЗ ще се отнеме лицензът.

Парламентът и всички политически сили, ако искат да свършат работоа, да изберат с две трети целият състав на ДКЕВР. 50% от квотата, която ще предложи ГЕРБ, ще е от гражданските организации. Другите партии и те да постъпят така. Така в комисията ще има 50% граждански контрол, предлага Борисов.

Той обясни, че други са взимали решенията за зелената енергия, която оскъпила тока. Нашата вина е назначаването на Ангел Семерджиев, каза премиерът.

Той призова всички, които имат над 20% увеличение на сметките, да подадат жалбии да си търсят правата от ЕРП-та. И всички да следят дали съседите им не крадат ток.

На пресконференцията присъства Даниела Пеловска от инициативен комитет на протестиращите. Стана ясно, че премиерът е поканил част от водачите на народното недоволство, които вчера са му изпратили писмо със седем искания.

Две протестиращи го подкрепиха

Ако утре това правителство подаде оставка, утре парламентът ще бъде сринат. 23 години са вършени злоупотреби, а никой от виновните не беше осъден. Какво се случва с Румен Овчаров, с Лидия Шулева? Те трябва да отговарят за криминални деяния срещу народа си. Политическият чадър с многото пари вече е затворен, каза Пеловска.

Дошли сме на гости на министър-председателя като институция, а не като лидер на политическа сила. Никой да не си позволява да яхне народното недоволство, защото ще стане страшно. Нека протестираме мирно и културно, каза друга представителка от инициативния комитет.

Двете жени благодариха за толерантното отношение на полицията към протестиращите в неделя и оправдаха действията им срещу ултрасите, които трошат.

На въпрос дали продължаващите протести няма да пречат на работата на министрите, Пеловска отговори: Те си работят. Какво като има протести, може да ги поканим да ни дойдат на гости.

Дянков не се разбираше с министрите

Дянков направи много. Направи неща, които на никой не харесват – нито на министрите, нито на хората. Изигра много добра и важна роля. Не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина, отчете Бойко Борисов. Освен финансов министър обаче той е и вицепремиер. И ако половината от работата е да осигури финансова дисциплина, другата половина е да има икономически растеж. В това отношение се справяше зле. Не беше комуникативен с министрите. За да се срещнат с него, трябваше да бъдат поканени. Налагаше се много да пътува до Щатите, където е семейството му, а трябваше да се вземат важни решения, допълни министър-председателят.

Кое налагаше да бави парите на зърнопроизводителите, които Брюксел ще ни възстанови след месец, попита Борисов.

Премиерът заяви, че ако могат, ще поправят грешките с разум и спокойствие. Ако не могат – при демокрацията има избори.

От Томислав Дончев очаквам да запази финансовата дисциплина. Да пази дефицита и да осигури повече инструменти, които да дадат повече въздух на икономиката. Нямам притеснение от политическите партии. Имам притеснение от ниските доходи и цените, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *