29/03/2024

Започват редовни туристически полети в Космоса само срещу $95 хил.

На канадския туристически пазар се появи ново перспективно направление – полет в орбита около Земята. Продажбата на такива круизи в Страната на кленовия лист калифорнийската компания „Икс кор аероспейс” и нейният холандски партньор „Спейс експедишън” са възложили на фирма „Юниктур”. Споразумението за това бе подписано вчера – на 1 февруари.

Космическите туристи ще бъдат изпращани в орбита с разработения от „Икс кор аероспейс” двуместен ракетоплан „Линкс Марк”, на който в момента се извършват полетни изпитания. Апаратът е снабден с четири ракетни двигателя, дълъг е 8,5 метра, а размахът на крилата му е 7,3 метра. Излита и каца като обикновен самолет, но му е необходима писта не по-къса от 2,4 км.

На желаещите да видят как изглежда нашата Земя от Космоса се предлагат два пакета. Първият – суборбитален полет на височина около 60 км., който ще продължи 45 минути. Туристите ще изпитат състоянието на безтегловност в продължение на 3-4 минути, както и четирикратно претоварване при спускането. За това трябва да платят 95 хиляди долара. Първите такива туристически полети се предвижда да започнат още през третото тримесечие на тази година.

Вторият пакет предвижда едночасов полет на височина 100 километра, където започва Космосът. Състоянието на безтегловност ще е с продължителност 5-6 минути. Това ще струва 5 хиляди долара повече, но ще трябва да се почака и до 2014 г.

Излитането и кацането ще се извършват от космодрум в пустинята Мохаве, Калифорния ( на около 100 км от Лос Анжелис), както и от карибския остров Кюрасао на 80 км. от крайбрежието на Венецуела. Според сегашните планове ракетопланът всеки ден ще прави около четири полета.

Президентът на „Юниктур” Филип Бержерон съобщи, че вече си е запазил място за полет през декември. „Аз съм 15-ти в общия списък, в който са включени желаещите от цял свят да изпитат нови чувства”, казва той, цитиран от ИТАР ТАСС. Ще бъда първият канадец, който ще се издигне в орбита на „Линкс”.

„Юниктур” вече е намерил първия купувач на орбиталния круиз – това е изпълнителният директор на разположения в Монреал музей „Космодрум” Силвен Белер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *