19/04/2024

Яне: Петима енергийни министри замесени в корупционни схеми

 Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е бил част от корупционните схеми в българската енергетика. Това каза за „Фокус” Яне Янев, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Според него, швейцарската фирма ЕФТ първо с малки поръчки е тествала корупционната среда у нас, а от 2004 до 2011 година се включва мащабно. Това продължава по време на 5-ма министри: Милко Ковачев, Миро Севлиевски, Румен Овчаров, Петър Димитров и Трайчо Трайков.

Янев уточни, че корупционните схеми в енергетиката са няколко вида и са били невъзможни без съдействието на съответните министри. Той допълни, че според експертния анализ именно министрите основно са отговорни за всички щети и пропуснати ползи, възлизащи на стотици милиони лева.

В договорите между НЕК и ЕФТ са заложени по-неблагоприятни за НЕК условия от определените в резултат на проведената тръжна процедура. Заложени са предпоставки за бъдещи нереализирани приходи за НЕК и за държавата. Впоследствие само за 2005 г. НЕК е реализирала щети за 10 232 000 евро, а за 2004 г. нереализираните приходи са над 17 млн. евро, като общият размер за този период е малко над 92 млн. лв.
Янев допълни, че за този период швейцарската фирма е получавала по-изгодна цена за ток от българските потребители.

Яне Янев каза още, че е направена тройна съдебно-техническа оценителска експертиза, по която става ясно по години как се е действало. Той бе категоричен, че швейцарската фирма се е договаряла поотделно и при различни параметри с всеки един от министрите, респективно и с шефовете на НЕК по онова време. Той даде за пример, че между Румен Овчаров и тогавашния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков е имало пълен синхрон и взаимодействие.

Вчера парламентарната комисия подаде сигнал срещу прокурорите Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков за незаконно прекратено дело за продажба на електроенергия на занижени цени. Това стана на среща на Яне Янев с главния прокурор на Сотир Цацаров.

   http://dnes.dir.bg/news/jane-janev-traicho-traikov-energiyna-mafia-13077273

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *