25/04/2024

Умуват за отнемане лиценза на ЧЕЗ, проверяват и другите ЕРП

Агенцията за държавна финансова инспекция „прави всичко по силите си” за проверка на ЕРП-тата. Това заяви пред bTV нейният директор Теменужка Петкова.

Тя обяви, че в ЧЕЗ са открити нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки. Не са били провеждани търгове и поръчки за възлагането на дейности.

Имаме данни поне за около 500 000 лева, които са дадени от фирмата на нейни “сателити“, посредством договори за обществена поръчка, за които обаче не са се проведени конкурси, както го изисква законът, обясни Петкова.

В следващите дни ДКЕВР ще преценява дали нарушенията са основания за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, съобщи снощи след националния протест срещу монополите енергийният министър Делян Добрев. Той обаче уточни, че ЧЕЗ са използвали вратичка в Закона за обществените поръчки, през която се минавало, за да се сключват договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества. Той обеща този и други закони да бъдат променени.

Правителството не говори, а действа, промените трябва да са факт още тази седмица, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма тази сутрин по Нова телевизия.

На въпрос как ще коментира твърдението на ЧЕЗ, че на месец дават 6 милиона лева за отпечатване и разпространение на фактури, министърът отговори:

„Не, това не е нормално, в района на ЧЕЗ има 2 милиона електромера, ето защо трябва да се проверява всеки един разход на дружеството. Загубите са за сметка на крайния потребител, защото те влизат в цената на тока. 7% от сметката са тези загуби”…

„Протестиращите вчера много справедливо поискаха конфиденциалните договори да бъдат разсекретени и ние ще направим всичко възможно да станат публично достояние, защото хората трябва да са наясно какво включват”.

Добрев посочи, че ще намерят начин да качат в интернет всички енергийни договори, които не са били публични, предаде „Фокус“.

АДФИ ще провери и останалите две електроразпределителни дружества, категоричен е Добрев.

За национализация на ЕРП-тата изобщо не може да се говори. Това, което може да се направи при нарушена лицензия е отнемане на лицензията, но за това трябват сериозни аргументи. Лесно е да се каже, че хората няма да плащат за неустойки за развалени договори, но няма как да стане, няма кой да го плати, добави Добрев.

http://dnes.dir.bg/news/chez-antimonopolnite-protesti-13131802

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *