29/03/2024

Учените спорят: Метеорит или комета е избухнала край Челябинск (видео)

Учените  – повече от седмица след шокиращото събитие, все още се опитват да разберат какво точно се взриви на 15 февруари 2013 г. в руския град Челябинск, рани над 1000 души и причини такива големи материални щети (припомнете си драматичните събития тук).

Някои специалисти предполагат, че това не е било метеорит, а комета. Според водещия научен сътрудник в Института по астрономия при Руската академия на науките Александър Багров край Челябинск е паднала такъв вид комета, в която почти не е  останало вътре в нея метеоритно вещество. По-голямата част от такова небесно тяло е леден блок. От него не остават следи тъй като изгаря в атмосферата.

Според специалиста съществува хипотеза, че древните гигантски кратери на Земята са били образувани не от падането на астероиди, а именно при ударите на такива комети. „Нито в една от тази „зведни рани” не са открити отломки с метеоритно съдържание. Затова учените смятат, че по-скоро те са били предизвикани от удари на комети”, отбелязва Багров.

Докторът на физико-математическите науки Владимир Липунов също не изключва възможността това да е било леден блок. Но не отрича и това, че космическото тяло може да е било метеорит. „Това е било взрив на небесна отломка. А тя може да бъде и метеорит, и ледено ядро”, коментира професорът.

Виктор Гороховски, член на комитета по метеоритите при руската академия и доцент в Уралския федерален университет коментира какво представляват подобни небесни тела. Той казва, че екипите от търсачи са успели в околностите на Чебаркул да намерят 53 фрагмента от метеорита. В лабораториите чрез редица микроскопски, електронни и химически анализи ние доказахме, че това е каменен метеорит от класа на обикновените хондрити, отбелязва експертът. Той съдържа целия класически комплект от минерали, които могат да съществуват в такива тела. Доказано е, че това е каменен метеорит, казва ученият.

Ученият обяснява още, че голяма част от всички метеорити са именно хондрити – така наречените каменни метеорити. Основната маса на това, което прелетя над Челябинск сега се намира в езерото Чебаркул. Малки фрагменти от него са се отклонили при удара с леда на езерото.

Докато мнозина от преживелите това необикновено събитие не могат да се отърсят от ужаса и властите им осигуряват помощ на психолози, както обикновено в подобни кризисни моменти се на сцената излизат и Остап Бендеровците. В Русия вече се върти бурна търговия с отломки от космическото тяло като цените вървят от 10 хил.  до 500 хиляди рубли.

http://youtu.be/jjoPB9sbWes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *