28/03/2024

Учени: Можем да забавим глобалното затопляне с повече игри

Учени достигнаха до извода, че е възможно значително да се забави глобалното затопляне на нашата планета, ако използваме принципа „ по-малко работа, повече игри”.

Сега по целия свят е приет стандартният модел, според който хората работят дълго, а почиват малко. Ако стане възможно тази ситуация да се обърне обратно, то глобалното затопляне би могло да бъде избегнато или поне – значително забавено, смятат руски еколози и икономисти.

Ако сега се опитаме да променим общоприетия модел, при който работим около 8 часа (на много места вече този „кратък” работен ден е само мечта) и имаме по 1-2 почивни дни на седмица  и увеличим времето за отдих и отпуски, към 2100 година сегашната ситуация с глобалното затопляне и негативните климатични изменения на Земята могат да се сведат до нула или силно да се забавят.

При промяна в полза на увеличените часове и дни за почивка заводите и различните предприятия ще изработват много по-малко газове и други вредни вещества в атмосферата, което ще помогне за глобалното подобряване на екологичната ситуация на Земята.

Естествено, малко вероятно е правителствата дори само на някои страни да решат да предприемат мерки за увеличаване на почивните дни и отпуски, като намалят работните часове. Така че едва ли ще успеем  продължително да повлияем върху глобалното затопляне.
Възможно ли е въобще вместо ден-два, да почиваме 3-4 дни в седмицата и да имаме 3-4 месеца годишни отпуски? И как това ще се отрази върху доходите ни, необходими за нормален живот? …

Бележка на www.snaiper-bg.net: Това съобщение само на пръв поглед изглежда фантасмагория на скучаещи по кабинетите си хора на щат в научни учреждения. Първо, защото експлоатацията, с произтичащите от нея често необратими щети за природата, стигна до абсурдни равнища.

Иначе е достатъчно само да си припомним при струпването на повече от 3-4 поредни почивни дни за празниците в България какви резки промени във въздуха по отношение на изгорелите газове и запрашеността настъпват в големите градове. Друг е въпросът, че с изнасянето на стотици хиляди превозни средства от градовете, те вдигат прахоляка и усмърдяват малкото останали чисти кътчета на природата.

Така или иначе, в това предложение има много мъдрост, но то не е приложимо в алчното ни консуматорско общество. Иначе казано – жалко за хубавата ни планета.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *