18/04/2024

Топенето на снега и дъждът наводниха Югозападна България

Проливни дъждове наводняват Югозападна България. Реката в разложкото село Баня преля и наводни няколко къщи. Критична е ситуацията и в Кюстендилско.

Заради пороите и обилното снеготопене там река Бистрица заплашва да залее Долно село. Кметът на общината Петър Паунов първоначално обяви бедствено положение, но по-късно го отмени, защото засега няма опасност за населението. Край Мурсалево нивите са под вода. Трафикът по пътя за Кулата е затруднен.

Синоптиците предупреждават, че обилните валежи продължават и има повишен риск от наводнения.

Съседна Македония също е нащрек. Обилните валежи може да затворят пътя от Щип до границата с България, предаде електронното издание Скай. Има опасност от преливане на Злетовска река и на язовира край Пишица – между Щип и Кочани. По този начин може около 120 000 жители от Кочани, Виница, Делчево, Берово, Пехчево и Македонска Каменица да бъдат откъснати от Македония.

Заради поройните дъждове наводнени са стотици хектари ниви в кочанското и щипското поле. Служители на Центъра за управление при кризи наблюдават ситуацията с язовира при Пишица. Той започнал да прелива, но защитната стена все още не била срутена. Евакуирани са околните села, съобщи „Фокус“.

Снимката е на „Дневник“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *