20/04/2024

СЗО публикува шокиращи данни за вредата от пластмасите

С какво могат да бъдат опасни и вредни съдовете за насипни продукти и слънчевите очила? Оказва се, че в тях се съдържа бисфенол А – химическо вещество, което по степента си на въздействие върху организма се отнася към веществата от 3-ти клас на опасност. В продължение на 50 години той се използва като втвърдител при производството на пластмаси и на продуктите на основата на пластмаса.

Специалистите обясняват, че той е сред ключовите мономери при производството на епоксидни смоли и общо казано в поликарбонатните найлони. От тях се произвеждат цял спектър продукти – бутилки за вода и напитки, спортни принадлежности, медицински инструменти, зъбни пломби и уплътнители, лещи за очи,  CD и DVD дискове, а също и битова техника. Влизат в състава на различни видове термохартия, използвана за печатане на чекове, факс апарати, банкомати, платежни терминали, медицинско оборудване.

Учените твърдят, че бисфенол А заради сходната си структура с женския полов хормон естроген влияе негативно на мозъка и репродуктивната система, а също така причинява и редица онкологични заболявания както при жените, така и при мъжете – по-конкретно рак на простатата, на яйчниците, млечната жлеза, а също така аутизъм, деформации на ДНК в сперматозоидите, потискане на репродуктивните функции и ендокринната система, забавяне на развитието на мозъка, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Той е опасен, защото при нагряване или при продължително съхраняване на хранителни продукти бисфенол А преминава от пластмасата в храната. А той е опасен дори в много малки количества.

За това и за други вредни химикали, които могат да се открият във всеки дом, членове на Световната здравна организация (СЗО) съобщават в свой доклад. Тъй като тези вещества могат да предизвикат много заболявания – рак на гърдата, астма, безплодие и вродени дефекти, учените предлагат за защита на бъдещите поколения да се въведе забрана за използването на тези химикали.

По данни от доклада такива химически вещества като фталатите „ могат да бъдат заподозрени” за вреди, нанасяни на женската репродуктивна система и свързани с повишената заболеваемост при децата, в това число и от левкемия.

При случаите на рак на простатата съществуват „сериозни свидетелства”, потвърждаващи наличието на връзка на това заболяване със селскостопанските пестициди. Съществуват също така и факти, свързващи контакта с тези вещества по време на бременност със затлъстяването на новородените и децата и вероятно – с развитието на рака на гърдата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *