28/03/2024

Световните агенции следят и коментират протестите в България

Големите световни информационни агенции продължават да следят събитията в България и широко отразяват днешните протести в България.

ДПА ги нарича „протести срещу бедността“. Франс прес също ги определя като демонстрации срещу бедността и корупцията, съпроводени с искания за граждански контрол над институциите. Френската агенция разпространи и репортаж на софийския си кореспондент за случващото се в София, за настроенията на участниците в протестите.

Асошиейтед прес посочва, че протестиращите настояват за радикални, сериозни политически реформи, че се скандират лозунги срещу политическия елит. Ройтерс отбелязва, че протестите, започнали като израз на недоволство от високите сметки за тока и парното, са се засилили и че оставката на правителството не е успяла да успокои избирателите, на които им е дошло до гуша от ниския жизнен стандарт и ширещата се корупция.

Агенцията съобщава също, че освен основния протест е имало и отделни, по-малки протести срещу неефикасната образователна система, която според критиците й не подготвя младите хора за пазара на труда, както и срещу високите лихви на кредитите, от които страда малкият бизнес.

ИТАР-ТАСС откроява исканията на протестиращите за създаване на експертен обществен съвет с участие на граждани и за прекратяване на делата, заведени от електроразпределителните компании срещу клиентите им.

Агенцията подчертава, че най-многолюден е бил днес протестът във Варна.

Всички агенции отбелязват, че президентът Росен Плевнелиев е отишъл днес при протестиращите, благодарил им е за активната гражданска позиция, уверил ги е, че възгледите им ще бъдат взети предвид при опитите за уреждане на политическата криза и е поканил представители на протестиращите на среща в президентството идната седмица, на която заедно със синдикатите и представители на работодателите да бъдат обсъдени най-важните проблеми, които стоят пред държавата.

http://dnes.dir.bg/gallery.php?id=13191196

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *