19/04/2024

Световни агенции коментират протестите в България

Световни агенции като „Ройтерс“ и агенция „Франс прес“ разпространиха репортажи за неделните протести в България с описание за сблъсъци с полицията и безобразни според протестиращите разминавания между доходите им и сметките за ток.

И двете агенции смятат, че гневът е не само срещу енергийните дружества, но и срещу управлението на ГЕРБ.

„Трябва да запомним тази дата – 17 февруари. Това е денят, в който умря управляващата партия. Това е протест срещу олигархичния модел на ГЕРБ, който не е нищо повече от разграбване на държавата за обогатяване на олигарсите“, заяви политологът Евгений Дайнов, цитиран от „Ройтерс“.

Според агенцията протестите в повече от 20 града са увеличили натиска над правителството след седмица на неспирни демонстрации. „Ройтерс“ посочва, че протестиращите вече искат оставка на правителството, а някои призовават за национализиране на електропреносните дружества.

Агенцията описва как в неделните демонстрации са хвърляни яйца, бутилки и плодове по офисите на ЕРП-ата и охраняващите ги полицаи и са горени бележки за тока. В София части за борба с безредиците са препречили с автобус една от улиците, водещи към президентството.

Като цитира седмичника „Капитал“, АФП обяснява, че в най-бедната страна в ЕС с минимална заплата от около 130 евро проблемът дори не са само ниските доходи, а фактът, че с минималната заплата във Франция може да се купи 10 пъти повече ток.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/17/2004619_svetovnite_agencii_desetki_hiliadi_protestirat_v/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *