29/03/2024

Самозапалването от отчаяние се превръща в епидемия

53-годишен безработен мъж се самозапали от отчаяние в сградата на Община Раднево. Той е баща на 5 деца, живее в общинско жилище.

Около 16 часа Венцислав Асенов Василев влязъл в сградата и заплашил, че ще се запали.

Секунди преди да посегне на живота си, казал на кмета Юлиан Илчев, че е отчаян от живота и от социалното си положение, съобщиха bTV и БГНЕС. (Политиците и мутрите  разплакаха България – вижте подробности тук)

Портиерката в общината опитала да го разубеди, но 53-годишният баща, който държал запалка в ръка, й извикал „Искаш ли да се запаля?“ и го направил, пише „Труд“.

На помощ се притекъл охранителят в общината Йовчо Димов. Той се опитал да потуши пламъците, които бързо обхванали мъжа, разказа кметът на града д-р Юлиан Илчев.

На място веднага са пристигнали екипи на полицията и пожарната.
Василев е в много тежко състояние с над 70% изгаряния, настанен е в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

Мъжът е безработен, участва като общ работник към програма „Временна заетост“. Жена му също няма работа. За последно от общината включили Василев в проект за времена заетост през есента на миналата година, но след това той отново останал без работа.

Само за един месец това е третият самозапалил се мъж. Варненецът Пламен Горанов се самозапали на 20 февруари пред сградата на общината, малко преди да започне масовият граждански протест срещу монополите. Когато се самозапали, носеше плакат „Оставка на Киро и всички общинари до 20 февруари 17 ч“.

Състоянието на 36-годишния мъж е тежко, но стабилно. Той е с 80% изгаряния, продължава да е в медикаментозна кома, тече кампания за кръводаряване.

На 18 февруари вечерта 26-годишен мъж с психично заболяване се заля с бензин и се самозапали на пешеходна пътека във Велико Търново.
Въпреки усилията на лекарите в „Спешна помощ“ мъжът почина. На опитал се да го спаси мъж самозапалилият се успял да обясни само, че го направил, защото му е писнало от живота.

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *