20/04/2024

Проучване: Самотните мъже и жени умират много по-често от инфаркти

Според ново изследване неженените мъже и неомъжените жени имат по-големи „шансове” да починат от сърдечен пристъп.

В центъра на изследването са били голям брой хора, живеещи във Финландия от 1993 до 2002 г. Във възрастната категория са включени хора по-големи от 35 години.

Учените изследвали 15 330 случая на възникване на сърдечни пристъпи и нестабилна стенокардия в продължение на десет години. Изяснено било, че в резултат на пристъпите повече от половината хора умрели в следващите до 28 дни. В тази категория попадали както мъже, така и жени.

Проучването показало, че броят на сърдечните заболявания сред неженените мъже е повече от 58-60 на сто по-висок в сравнение с женените, а при неомъжените жени – с 60-65 повече, отколкото при омъжените.

Самотните мъже и жени умирали по-често. Например в продължение на 28 дни смъртността сред неженените мъже била в рамките на 60-68 на сто по-голяма отколкото при женените, а при самотните жени – до 75 % повече.
Авторите на проучването коментират, че много фактори подсказват как самотата се явява като своеобразен инициатор на възникването на сърдечен пристъп. Женените хора могат да водят по-здравословен живот, те разчитат на подкрепа в различните аспекти на живота, включително – и финансова.

От друга страна изследователите не изключват възможността не дотам здравите хора да избират пътя на самотата. Те по-рядко встъпват в брак, по-често се съгласяват на развод.

Досега подобни изследвания са се правили само за мъжете. Този път учените са обхванали и двете категории като възрастовият диапазон бил разширен.

Проучването е публикувано в списание  European Journal of Preventive Cardiology

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *