20/04/2024

Прокуратурата ще проверява ДКЕВР и продажбата на ЕРП

Върховната административна прокуратура започна проверка за законността на актовете и дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Проверката е във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на проверката ще бъде изискана цялата информация за действията на ДКЕВР и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Проверката ще обхване и дейността на Агенцията за приватизация както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

Обществеността ще бъде своевременно уведомявана за резултатите от проверката и за предприетите действия от страна на Върховна административна прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

По-рано днес, след като обяви, че новият шеф на ДКЕВР ще бъде Юлиана Иванова, премиерът Бойко Борисов й разпореди незабавно да започне проверки в регулатора.

„До другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия“, заяви Борисов.

По думите му трябва да е ясно, ако някой е бил прикриван от ДЕКВР и е предприемал несъвместими действия, за да си понесе отговорността.

Междувременно министър Делян Добрев, който бе извикан в парламента да даде обяснения за формиране на цената за електроенергия, заяви, че скъпият ток от 3-те ТЕЦ-а трябва да се извади от микса за ценообразуване.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Не само ценообразуването, натоварено луксозните джипове и загубите по трасето трябва да се проверят. А и дупедавският начин, по който бяха сключени договороти на ЕРП-тата.

Един пример: Многократно задавания при всеки възможен случай от журналистите на австрийските шефове на EVN никога не получи отговор. А именно – какви са ангажиментите на дружеството по приватизационния договор за инвестиции. Сегашният шеф Йорг Золфернер отклоняваше въпроса с наистина лъчезарната си усмивка. А предишният – Щефан Шишковиц, едва прикриваше  г нева си. Особено когато на последния му зададеш въпроса – купихте енергото, купихте и топлофикация – и кранът и шалтера с в едни и същи ръце, това не ви ли прави монополисти?

И той с право се защитаваше с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която беше извадила от девет дерета вода, за да докаже, че4 EVN  няма господстващо положение на пазара.

А какви скандали станаха, когато държавата отказа в продажбата на пакета на пловдивското ЕРП да вслючи и подстанция „Слънчев бряг“. И защо? защото някой от управлението на крадлив дето от Мадрид им го беше обещал, но после се отметна.

Така че мнаистина много има за проверяване и ДКЕВР, и КЗК, и Лидия Шулева и КЗК, които хвърлиха цял един народ на „кучетата“.

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-dkevr-antimonopolnite-protesti-13090459

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *