23/04/2024

През март ще можем да наблюдаваме кометата C/2011 L4.

Астрономите се надяват, че през март тази година ще можем и с невъоръжено око да наблюдаваме кометата C/2011 L4. Макар сближаването й със Земята да не е много зрелищно събитие, тази околослънчева комета ще може да се наблюдава и с непрофесионална техника.

Кометата C/2011 L4 е от така наречените непериодични. Има неголям шанс тя да стане голяма комета, когато ще се намира близо до перихелия през март 2013 г.

Тази комета е открита на 6 юни 2011 г. с помощта на телескоп от системата Pan STARRS, разположен до връх Халеакала на остров Мауи, Хаваите.

След преминаването на перихелия орбиталният период на кометата по преценка на учените е около 110 хиляди години. Според предположенията на астрономите тази комета би могла да идва от облака Оорта – хипотетична сферична област в нашата Слънчева система, която е източник на дългопериодични комети. Учените припомнят, че съществуването на облака Оорта не е потвърдено, но много косвени фактори подсказват за неговото съществуване.

Предполага се, че облакът Оорта включва две области – сферичен външен облак Оорта и вътрешен облак Оорта във формата на диск. Обектите в този облак преобладаващо се състоят от воден, амонячен и метанов лед.

Астрономите предполагат, че обектите в облата Оорта са се сформирали около Слънцето и са били разсеяни в далечния Космос от гравитационните ефекти на планетите гиганти в ранния етап от развитието на Слънчевата система.

На снимката е кометата C/2011 L4 със своята опашка от прах и газове. Фотографията е направена на 27 януари 2013 г. в Австралия с помощта на телескоп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *