10/07/2020

От Давос: Земята се нуждае от мъже в черно, за да контролират извънземните (II част)

Атеистите и будистите не се страхуват от извънземните

Тед Петерс, професор богослов (professor of Systematic Theology at the Pacific Lutheran Theological Seminary and the Graduate Theological Union in Berkeley, California) проведе социологическо изследване, за да изясни няма ли да рухнат световните религии след като категорично стане известно, че извънземните съществуват. Няма ли да се разклати вярата в Бога изобщо?

За изясняване на ситуацията професорът анкетирал няколко хиляди представители на различни вероизповедания. Обърнал се и към атеисти.
Всички будисти заявили, че извънземните по никакъв начин няма да повлияят на вярата им. Докато при другите религии безспорният факт за съществуването на братя по разум създава проблем.

Заплаха за своите религиозни убеждения виждат около 8 на сто от католиците. Заявили са, че ще бъдат силно потресени. 22 на сто от запитаните се опасявали за състоянието на своята религия въобще. И повече от 30 на сто вярват, че заплахата е надвиснала и над представителите на други религии.

Приблизително в същото съотношение се разпределяли страховете и на други християнски общности, включително на евангелистите и протестантите. Как ще се държат мюсюлманите, индуистите и юдеите професорът не успял да си изясни – за обобщаващи изводи на учения не му достигали данните.

Най-единодушни и безстрашни по отношение възприемането на братята по разум, се оказали атеистите. Само един процент от тях считат, че извънземните по някакъв начин ще променят техния мироглед по отношение на обкръжаващия свят. И болшинството – 69 на сто, от невярващите в Бог не се съмняват, че запознанството с братята от Космоса ще хвърли в криза световните религии. Сред вярващите подобно мнение поддържат 34 на сто от анкетираните.

Всяка извънземна цивилизация – със свой Исус?

Сред сериозните учени Пол Дейвис, астробиолог от Аризонския университет (Arizona State University in Temp) пръв предрече, че извънземните ще породят сериозни теологични проблеми – като минимум, поне за християнството.

„Християните вярват, че Исус е дошъл на Земята да спаси човечеството – не делфините, неандерталците или някакви си там пришълци, коментира ученият изследването на Петерс. А наличието на извънземни предполага следното: или трябва да се увеличи броят на Исусите – по свой начин син Божий на всяка обитаема планета, или да се измисли причина защо само човечеството е удостоено с особеното внимание на Господ.

Бог е един за цялата Вселена

Сякаш успокояват паството, върху което едва ли не във всеки момент учените ще стоварят съобщението за откриването на извънземна цивилизация, или пък това ще стане след десет години, както обещават на световния икономически форум. Ватикана анонсира идеята, че Господ е могъл да сътвори не само хората, но и зелените човечета. И че е възможно да се съвмести вярата в Бога и в братята по разум.

Като своеобразен манифест за „Братство във Вселената” служи статията за извънземните, публикувана преди няколко години във вестник L’Osservatore Romano, който е издание на Ватикана.

Автор на въпросната статия не е някакъв си фанатичен уфолог, а самият отец Хосе Габриел Фюнес – признат в научната общественост астроном и ръководител на ватиканската обсерватория Спекули, разположена в лятната резиденция на Папата. А съдържанието на статията, озаглавена „ Извънземни – братя мои” преди всичко отразява възгледи, които от известно време станаха господстващи в католическото ръководство.
Фюнес обяви, че вярата в Бога и в разумния живот на други планети никак не си противоречат една на друга. Нещо повече – той допуска, че извънземните съществуват. В това число и силно изпреварващи ни в развитието си. А всичко това е творение на Господ Бог, който е един за цялата Вселена.

„Щом на Земята е представено такова огромно многообразие от същества, то някъде навярно може да има и други, създадени от Бог, включително разумни, проповядва астрономът. Не е наша работа да ограничаваме неговата творческа свобода. Още на времето си свети Франциск Азиски считал всички земни твари за наши братя и сестри. Тогава защо хората да не се отнасят точно по същия начин и към извънземните? Като към братя? Нали и те са част от божествения замисъл”.

По думите на учения човекоподобните братя по разум наравно с хората могат да разчитат на изкупление и спасение, подарено ни от Исус Христос, а също и на божието милосърдие.

Габриел Фюнес пише, че извънземните могат да бъдат безсмъртни, те не страдат от болести и тлен, живеещи по законите божии, както някога Адам и Ева в рая до своето изгнание. Могат да са същества абсолютно лишени от злоба. Но главното е, както предполага отецът учен, те могат да бъдат свободни от първородния грях.

Папският астроном не пояснява какво има пред вид. Може би предполага, че отделни представители на извънземния разум се размножават по път, различен от половия. Кой знае… За това пророкуваше още преди 40 години легендарният Владимир Висоцки в своята песен за обитателите на Тау-Кит: ” Не искаме да се занимаваме с мъже, сега ще се пъпкуваме…”

За запознатите откровенията на отец Габриел не изглеждат съвсем свръхестествени. Ватикана отдавна отделя на извънземните особено внимание. И предишният римски Папа лично говори още през 1999 г., че всемогъщият Господ е бил свободен да създаде разумен живот не само на Земята.

Мнението на православната църква

Егориевският епископ Марк: „Теоретично ние не можем да отречем, че някъде – в дълбините на Вселената, има разумен живот. Но в Библията нищо не е казано за това. Няма дори намеци за това, че Бог, заедно с човека, е създал по свой образ и подобие и извънземни. Светото писание по-скоро отрича тяхното наличие”.

Само Бог знае

Завеждащият мисионерския отдел на Ярославската епархия, първият проректор на Ярославската духовна семинария, кандидатът на философските науки йеромонах Серапион: „ Възможността или невъзможността за съществуването на други светове е зад пределите на човешкото познание. За това знае само Бог и само Бог може да ни открие това знание. И ако той не ни го е открил досега, за това си има сериозни причини. И дори тези причини да не са ни известни ние сме длъжни с благоговение да възприемаме Божествения замисъл за нас, които ни води към спасение”.

Извънземните засега не са слезли от космическия кораб
Свещеник Игор Вижанов: „ Въпросът за извънземните не е важен за нашата църква доколкото няма отношение към нейната главна мисия – спасението на човешките души. За какво става дума? За празно любопитство. Но ако реално се беше приземил космически кораб и от него излязат извънземни, тогава ще можем да говорим как църквата ще се отнесе към това”.

Въпреки коментарите на свещениците обаче в Библията все пак има намеци за други обитаеми светове, макар и малко мъгляви. „В дома на Моя Отец обитатели много”, казвал Исус на своите ученици (Евангелие от Йоан 14-2). С известно усилие може да се счита, че тези думи се отнасят и за зелените човечета.

Допитванията, направени в Русия свидетелстват, че всички свещеници смятат НЛО или за суеверие, или за игри на дявола. Паствата обаче са настроени иначе. В съществуването на извънземните вярват от 66 до 73 та сто от анкетираните.

Нищо страшно

За 50 години жителите на Земята свикнаха с мисълта, че не са сами във Вселената, счита известният британски психолог д-р Алберт Харисън (Psychologist Dr Albert Harrison). Повечето от хората няма да се побъркат, дори ако получат неопровержими доказателства за съществуването на извънземни. И няма да из паднат в паника, ако извънземни кацнат на Земята.

В специално издание на научното списание Philosophical Transactions of the Royal Society, посветено на извънземните, докторът обобщава резултатите от многогодишни изследвания. И уверява, че светът силно се е променил от времето, когато Конгресът на САЩ призна през 1961 година, че те – извънземните, непременно ще хвърлят човечеството в ужас и хаос.

Атмосферата на страх се запази още много години. През 1974 г. в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико американски изследователи отправиха радио послание към извънземните цивилизации. И веднага получиха удар през ръцете от обезпокоената общественост от цял свят. В САЩ отново се отличи Конгресът. Той прие решение за пълната забрана на радио послания към чужди светове от територията на страната. Моля ви се, по-добре е да си седим тихо и да не привличаме внимание към себе си.

Източник: КР

(Visited 153 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *