20/04/2024

НАСА изстрелва най-мощния си спътник за наблюдение на Земята

Днес – на 11 февруари 2013 г., американците ще изстрелят спътника за наблюдение на Земята Landsat Data Continuity Mission (LDCM).

Стартът на този най-голям и мощен спътник ще продължи 40-годишната мисия по изучаването на повърхността на нашата планета. Всички спътници от серията Landsat изучават Земята в резолюция 0,1 м. Те помагат на учените да изследват как влияе климатът върху унищожаването на горите, топенето на ледниците и много други процеси, които се случват напоследък на Земята.

„Всички тези изменения на повърхността на нашата планета произтичат най-вече от увеличеният брой на населението”, казва ученият от мисията LDCM Джим Айрънс (Jim Irons) от Центъра за управлението на полетите „Годард” при НАСА.

„С помощта на последния спътник от серията Landsat, който е най-големият и най-мощният от всички, ние ще продължим мониторинга на повърхността на нашата планета”, добави той.

За първи път програмата LDCM е била замислена през 1966 г. Зелена светлина този проект получава през 1970 г., а през 1972 г. първият спътник от серията Landsat вече е изведен в околоземна орбита.
Всеки следващ спътник от тази серия превъзхожда значително в технологично отношение предишния. Спътникът Landsat 7, изстрелян през 1999 г., функционира и досега. А Landsat 5 вече завърши срока си за експлоатация след 28 години отлична работа в орбита.

Всички спътници от серията Landsat извършват мониторинг на нашата планета на всеки 90 минути и изпращат резултатите от своето изследване на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *