29/03/2024

Намушкаха с нож лидер на протестите срещу енергийните монополи

В няколко града отново се проведоха масови протести срещу високите сметки за ток, което наложи засилени мерки за сигурност. Най-голямо беше напрежението във Варна, където един от организаторите бе ранен с нож. В София недоволни блокираха за кратко ул. „Раковски“ пред енергийното министерство.

Малко след края на протеста във Варна един от неформалните му лидери – Иван Петров, е бил нападнат и намушкан, докато се качвал в личния си автомобил, предаде БГНЕС.

Известният бивш варненски футболист и треньор потвърди за случилото се по телефона пред БТА. Той разказа, че е бил издебнат и наръган в гърба в близост до църквата „Св. Петка“ в центъра на града. Петров сподели, че е в болница, добре е и отива на образно изследване със скенер. Той е оставен за през нощта под лекарско наблюдение в здравното заведение.

По-късно от МВР уточниха пред „Фокус“, че Петров бил нападнат от неизвестен и маскиран мъж, който изскочил от храстите край пътя и му е нанесъл повърхностна рана. Нападателят се издирва от полицията.

По време на протеста Петров заяви: „Днес провокативно ме питаха от една медия кой финансира протестите на хората. Никой не ги финансира. Хората излизат да си изкарат недоволството. Нека да ни охраняват полицаите, ама защо вадят жандармерия? Ние не излизаме да правим престъпления. Искаме мафиотите, които са окрали народа, да си получат заслуженото“.

В поредното протестно шествие във Варна според различни информации в медиите са участвали 4000-5000 души, но според полицията са били между 1200 и 1500. Недоволните граждани тръгнаха към Катедралния храм, където бяха пресрещнати от около 40 жандармеристи. По-късно протестиращите блокираха района на автогарата и два жандармерийски автомобила, които се опитваха да отидат към изхода за София и да попречат на протестиращите да стигнат до АМ „Хемус”.

След като шествието премина през някои от главните булеварди, като блокира кръстовища, към 20 часа протестиращите постепенно започнаха да се разотиват. Протестът протече мирно и без инциденти, като почти не се стигна до намесата на полицията.

По-рано обаче шефът на полицията комисар Тодор Иванов предупреди, че няма да допусне протестиращите да блокират Аспаруховия мост, както се заканиха.

„Варненската полиция и всички нейни служители подкрепят гражданите в протестите им срещу високите сметки, защото те са основателни“, заяви той, но подчерта, че няма как да позволи мостът да бъде затворен, защото това е единствената пътна артерия, която свързва Варна с Южна България.

Иванов уточни, че никой не се е идентифицирал като организатор на протестите през последните дни. Единствено вчера патриотична организация е поискала разрешение за протест, като е имало открити призиви към нарушаване на обществения ред, като блокиране на пътни артерии. Поради тази причина бе определен точен маршрут за шествие, което обаче вчера е било тотално нарушено.

Комисар Иванов каза още, че категорично не приема информациите, че вчера полицаи са извършили насилие срещу част от протестиращите и съобщи, че  има леко ранен полицай, който е уцелен от камък в рамото.
Варненци разказаха, че младежи са били бити и унижавани. Шефът на полицията обаче заяви, че единствено след обявяването края на протеста се е наложила намесата на жандармерията, която с тактическо средство – удари на палките върху щитовете, е разпръснала малка група младежи, които открито призовавали към нарушаване на обществения ред.

Заради безредиците петима от тях са били задържани. По-късно обаче съдът ги оправда за дребно хулиганство, тай като счете, че проявите им – употреба на пиратки и мегафон след края на протеста, не са засегнали обществеността или служителите на МВР.

По повод твърденията в социалните мрежи, че срещу протестиращите ще бъде използавно водното оръдие, с което разполага полицията, комисар Тодор Иванов заяви, че много се надява това да не се наложи, предаде bTV. БНР съобщи, че такова все пак е било разположено в близост до сградата на общината.

София
Около 200 души се събраха на столичната улица „Раковски“ пред Министерството на икономиката и енергетиката със скандирания „Мафия“ и „Оставка“, насочени към министър Делян Добрев. Недоволните граждани за кратко успяха да блокират движението пред МИЕТ преди да се намеси полицията. На кръстовището застанаха двама регулировчици, които изтласкваха протестиращите. Те обаче викаха „България, събуди се!“ и обещаха да продължат протестите в неделя.

Сливен
Близо 1000 души се включиха в протест пред сградата на енергото в Сливен, съобщи Дарик радио. Събитието бе организирано от „Атака“.
„Край на гаврата! Време е Сливен да се събуди и да покаже, че е градът на стоте войводи”, заяви областният председател на партията Димитър Димов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който лично дойде, заяви и пред сливенци, че договорите с трите електроразпределителни дружества трябва да се развалят и да се управляват от български и то държавни ръце.
 
Пловдив
Около стотина души се събраха на четвъртия протест в Града под тепетата, който започна със запалена факла пред сградата на енергодружеството, отново бяха подпалени и сметки за ток. Шествието мина по главната улица, водено от майка с бебе в количка и двама братя от Гърция, които учат в Пловдив. Пред сградата на общината протестиращите скандираха: “Българоубийци”, “Продажници” и “Искаме пари”.

Смолян
И Смолян се присъедини към протестите. Сред събралите се беше Анета Шаркова, майка на четири деца, която е получила 500 лева сметка за ток.

„Ние нямаме различна консумация от предишния месец, не ни касаят коледни тържества, ние сме вътре с тия деца. Живеем с 300 лева – на детето инвалидните пари и аз 140 лева от безработица. Сега трябва да гладуваме ли, за да ги платим тия 500 лева?“, разказа жената пред БНТ.

В четвъртък протестите продължават в различни градове.

http://dnes.dir.bg/news/smetki-antimonopolnite-protesti-13093680

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *