24/04/2024

Метеоритът е предизвикал земетересение 4 по Рихтер в Челябинск

Сеизмологичните станции на Геологическата агенция на САЩ са фиксирали трус, причинен от петъчния взрив на метеорита в Русия.

Сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4, съобщи сайтът на агенцията.

Епицентърът на този трус е на около 1 километър югозападно от Челябинск. Взривът в района на руския град е фиксиран и от 11 от общо 45 инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити, предаде БГНЕС.

След полета на метеорита над Урал в Челябинск бяха повредени сгради, избити бяха около 100 хиляди квадратни метра стъкла, около 1200 души потърсиха медицинска помощ. Състоянието на двама остава критично.

По оценки на експертите от НАСА в атмосферата на Земята е навлязло космическо тяло с размер 17 метра и маса около 10 000 тона. Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда. На височина около 20 км е станал взривът с количество отделена енергия около 500 килотона тротилов еквивалент, което е около 30 пъти повече от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 година (б.р.: със сигурност забелязвате голямото разминаване в изчисленията на различни учени на параметрите на космическото тяло. Публикуваме ги така както се огласяват от съответните институции).

Междувременно водолази претърсваха за отломки от небесното тяло и в събота в езерото Чабаркул в Челябинска област, съобщиха от министерството на извънредните ситуации на Русия. Смяташе се, че скалата с диаметър 10 метра е на дъното на близко езеро, но към настоящия момент водолази не откриват и следа от обекта.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-meteor-cheljabinsk-13124696

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *