20/04/2024

Костов: Правителството е съучастник на монополите в ограбването

Като основни виновници за високите сметки на парното и тока, довели до гражданското неподчинение от последните дни, от ДСБ посочиха правителството и неговите контролни органи.

Те се превърнаха в съучастници на монополите в ограбването на гражданите, заяви лидерът на партията Иван Костов пред журналисти, след заседанието на националното ръководство. За пръв път, обобщи той, реалността обаче проби пиар кампанията на ГЕРБ и излезе на светло, предаде БТА.

Най-голям „дял“ във високите сметки за ток и топло имало изключително тежкото финансово състояние на НЕК. 2 млрд лв. бяха източени от компанията заради „Белене“ и сега тези пари са във фактурите на хората, обясни Костов.

Той отрече твърденията на енергийния министър Делян Добрев, че една от причините за „надутите“ фактури са дългосрочните договори за тецовете в Марица-Изток, подписани от правителството на ОДС.  Не може една непроменлива величина да доведе до надписаните сметки, а източването на НЕК с 2 млрд. лева е новият елемент в тях, подчерта десният лидер.

От ДСБ обясняват високите фактури също и с много лошите договори на БСП за цената на газа. Днес на консултациите при президента от ДСБ ще поискат държавният глава да вземе отношение по въпроса. Сред темите, които „тъмносините“ ще поставят са също Изборният кодекс и законът за спецслужбите.

От ДСБ предлагат драстична смяна на формулата за ценообразуване на електроенергията, реформа на енергийния пазар чрез създаване на борса и конкуренция при доставката на ток за фирмите при запазване регулацията на цените за домакинствата. Да бъде забранено кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абонатите, а да се приспадат от печалбата на доставчиците, виждат като стъпка за промяна от ДСБ.

Ако се въведат европейски правила по подобие на тези с мобилните оператори, сметките ще тръгнат надолу, предполагат от партията. „Тъмносините“ смятат за предизборна политика идеята на някои политически сили за национализация на ЕРП-тата (каквото предлагат от БСП и Атака – б.р.). Не е възможно да се върнат сумите от приватизацията им, обясни Димитър Бъчваров, член на ръководството на политическата формация.

От партията настояват също за смяна на състава на ДКЕВР, но от парламента, за да не бъде комисията зависима пряко от премиера.

Днес и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова шефовете на партиите да заявят ясно дали са за прекратяване договорите с трите ЕРП-та. Всички, включително премиерът Бойко Борисов, икономическият и финансовият министри, трябва да заявят ясно дали искат връщането на енергото в държавни ръце и регулиране на цените на тока, така че да бъдат близки до производствените и да са съобразени с покупателната способност на българина, заяви Сидеров. По време на срещата си с президента в сряда той ще поиска и неговата позиция по този въпрос. Монополистите трябва да бъдат изгонени от България, посочи лидерът на „Атака“.

По-рано днес енергийният министър Делян Добрев заяви, че всички институции, които имат отношение към високите сметки за ток и парно, са започнали проверка.

Междувременно продължават протестите срещу високите сметки за топло и електроенергия.

Вчера в националния протест се включиха хора от 15 града на страната. Той премина под наслов „Да запалим монополите“. Недоволството е  предизвикано от декемврийските сметки за ток и парно.

Днес отново ще има протести в Пловдив, Благоевград, Варна, София, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас и Монтана. В Сандански тече подписка за референдум, събрани са вече около 4000 подписа.

Недоволни от цялата страна поискаха вчера национализация на електроразпределителните дружества в страната, премахване на всички посредници и разсекретяване на договорите в сектор „Енергетика“.

http://dnes.dir.bg/news/dsb-tok-parno-smetki-antimonopolnite-protesti-13070015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *