29/03/2024

Кашалот се оригнал и изплюл… 160 хиляди долара

Кой би си помислил, че жълтеникав камък с неприятна миризма струва цели 160 хиляди долара?

Отначало Кен Уилман (на снимката) искал да наругае своя боксер Мадж, когато той по време на разходка по брега на морето в Моркамб, графство Ланкашир, намерил някакъв жълтеникав камък, миришещ много неприятно. Но се сдържал и сега много се радва, защото кучето му намерило камък амбра, изхвърлен след оригване на кашалот, който струва около 100 хиляди паунда (160 хил. долара). Амбрата е на цената на златото и се използва за усилване на аромата в най-скъпите в света парфюми.

Вонята от находката му била до такава степен неприятна, че като се прибрал вкъщи Кен решил да си изясни що за чудо е това. Той много се изненадал, и естествено – зарадвал, когато научил с помощта на интернет, че вероятно неговото куче е намерило много рядко и поради това много скъпо парче, изплюто от кашалот, което заради ценността си е наречено плаващо злато.

Уилман е безработен и парите ще му дойдат доста добре. Той изпратил малко парче амбра в лаборатория и сега очаква резултатите – цената ще зависи и от възрастта на „камъка”.

Обикновено са намирани неголеми парчета амбра с тегло 1-2 килограма. Но са известни случаи и на доста по-големи находки, пише Daily Mail.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *