25/04/2024

Аварийно бе заглушен реакторът на АЕЦ „Пилигрим“ в САЩ

На атомната централа „Пилигрим” в щата Масачузетс – САЩ, се включи аварийната защита на реактора.

Според представител на оператора на станцията – компанията Entergy, Нийл Шихан, опасност от попадане на радиоактивни вещества в атмосферата няма, предаде Associated Press.

Извънплановото спиране на реактора е станало в 21,15 часа местно време. Специалистите са взели решение да заглушат ядрените процеси в активната зона след като оборудването на станцията започнало да губи мощност. В крайна сметка това е могло да се отрази на работата на системите за охлаждане.

Предполага се, че причини за инцидента за станали масовите сривове в електроподаването заради удара на силната снежна буря в САЩ.

Очаква се работата на АЕЦ да бъде възстановена след преминаването на снежния фронт и рестартирането на подаването на електричество.  Токът от тази централа се ползва от около 300 хил. потребители.

АЕЦ „Пилигрим” е въведена в действие през 1972 г. Мощността й е 685 МВт. Реакторът й е аналог на същите ядрени генератори, монтирани в трагичната атомна електроцентрала „Фукушима 1” в Япония.

Бележка на snaiper-bg.net: Добре ще е тази информация не просто да се прочете, а да достигне до мозъците на всички, които гласуваха с „Да“ на референдума. И най-вече да осъзнаят, че няма марка надежди реактори никъде по света при положение, че атомните централи започнаха да се строят едва десетина години след разбиването на атома. Сигурни ли са физиците, че знаят всичко за това, което се случва в реакторите?

И ето един истински въпрос за референдум: кое ни е по скъпо – токът или животът? Нашия живот, но и животът на планетата Земя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *