25/04/2024

Астероид ще профучи опасно близо до Земята на 15 февруари

Астероид, който ще профучи край Земята след две седмици  – на 15 февруари, ще се окаже рекордно близо до нашата планета. До този извод достигнаха учените от НАСА, преизчислявайки траекторията на небесното тяло.

Разстоянието на обекта до Земята в момента на максимално приближаване ще бъде едва 17 хиляди километра. Преди в най-новата история на Земята такова нещо не се е случвало, отбелязват учените.

Астероидът 2012DA14, открит през февруари 2012 г. от астрономи в испанската обсерватория Ла Сигра, ще се приближи до Земята на 15 февруари късно вечерта. Преди се смяташе, че той ще премине на разстояние 34 хил. км. от центъра на Земята или на малко повече от 27 хил. км от повърхността й. Но специалистите от НАСА , които наблюдават астероида, направиха поправки в изчисленията си.

Така това опасно небесно тяло ще се окаже дори по-близо, отколкото летят някои от изкуствените спътници на Земята. Височината на геостационарната орбита, на която се намират спътниците за връзка и ретранслаторите на телевизионни сигнали, е повече от 35 хил. км. над морското равнище. Но учените смятат, че вероятността за сблъсък на астероида с някой от спътниците е изключително ниска.

Диаметърът на 2012DA14 е 45 метра, теглото му – 130 хиляди тона. В случай на падането му на Земята ще бъде отделена енергия, еквивалентна на 2,4 мегатона тротил. Учените обаче са уверени, че заради сближаването с нашата планета силата на въздействие на гравитацията върху него ще бъде сравнително голяма. Поради тази причина изчисляването на по-нататъшната траектория на този астрономически обект засега е невъзможно.

В края на януари 2013 г. на разстояние  14,46 милиона км от Земята прелетя астероидът Апофис. Астрономите са притеснени от факта, че този астероид през 2029 г. ще се приближи до нашата планета на разстояние 36 хил. километра. При един хипотетичен сблъсък на 300-метровия Апофис със Земята последиците ще бъдат много по-сериозни. Според разчетите на учените, отделената енергия би се равнявала на експлозията на 506 мегатона тротил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *