20/04/2024

YouTube изтри от сайта си 2 млрд. фалшиви посещения на топ изпълнители

Най-големите световни звукозаписни компании се лишиха от 2 милиарда посещения в YouTube след като този сайт обяви война срещу предполагаемите „фалшиви зрители”.

Така компанията Universal, с която работят Риана, Ники Минаж и Джъстин Бийбър, бе лишена от милиарди разглеждания в резултат на най-мащабната в историята на сайта кампания по борба с изкуствено завишения трафик.

Sony, с която си сътрудничат Алиша Кийс, Рита Ора и групата Labrinth, зае второ място по загуби за един ден, лишавайки се от повече от 850 милиона посещения.

Това срутване на показателите бе резултат от борбата, която предприе YouTube. От своя страна източници от кухнята на музикалната индустрия коментират тази стъпка като опит за защита на ресурс, която е свързана с миграцията на видеоматериали по други канали.

Този безпрецедентен ход остави компанията Universal само с пет клипа, а Sony – едва с три в популярния по цял свят сайт.

„Това не е грешка в програмирането или пробив в системата за защита. Това бе в изпълнение на нашата програма  за преброяване на посещенията”, заявиха от YouTube.

Тази стъпка може да се превърне в сериозен комерсиален удар по изпълнителите, чиито посещения бяха отстранени, тъй като към настоящия момент YouTube е компанията с най-голямо влияние по ресурсите си с музикални видеоклипове. Всеки месец повече от 800 милиона посетители на сайта разглеждат над 8 милиарда видеозаписи.

Със съкращения

Автор: Деймиън Гейл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *