25/04/2024

Японски опит: Гладните гърла ще изчезнат, когато ги прережем

Ако финансовият министър на Япония Таро Асо предлага на японските старци да се преселват по-бързо в отвъдното, за да не пречат на просперитета на нацията, това може да означава или че този човек има криза в морала, или – криза в икономическите си идеи.

Каквато и да му е кризата обаче, ще опитам да го утеша: Таро, ти не си нито първия, нито единствения, който е предлагал такива решения. Ние българите например си имаме една народна приказка. Запомнил съм я в общи линии: настанал глад в едно царство и царят решил да изтреби старците, че да оцелеят младите. Речно-сторено. Изклали ги. Ама гладът не спрял. Бря, какво да правя, сега и младите ли да изколя – замислил се царят. И, срам – не срам – взел че направил допитване /референдум по днешному/ . С единствен въпрос:  откъде да намерим жито за посев, че  излапахме резерва? Решението дошло от единствения оцелял старец, чийто син го скрил от царската секира. Старият мъдрец рекъл: разровете мравуняците, там ще намерите жито. И намерили. И засяли. И имало утре.

Та така, Таро, разрови мравуняка на събитията на собствения си народ, може пък да ти дойде някаква друга по-икономическа и по-морална идея. Ама нямало Япония да бъде вече втората икономическа сила в света. Ами няма да бъде, това остана в миналото. И какво от това?! Откъде-накъде просперитетът на една нация да се измерва само с количеството на брутния вътрешен продукт?

Все си мисля, Таро, че обикновеният японец е замесен от същото тесто, от което е замесен всеки друг човек. Доволен е да има покрив над главата си, препитание, семейство и мир за своя дом. Таро, човече, какъв ще е мирът в японските домове, в които децата ще изкарват старците на заколение? Ама твоя милост бил решил и дори бил “оставил писмени инструкции животът му да не бъде изкуствено удължаван” – добре, решението си е твое. Но евтаназията е едно, “насърчаването на пенсионерите да си тръгнат от този свят” – друго.

Честно казано не зная каква е реакцията на японците. И има ли я изобщо, защото Таро Асо беше цитиран от Асошиейтед прес – може пък да не му е стискало да приказва такива скверни слова в родината си. Знам, че  всеки народ си заслужава управниците, ама точно пък Таро да ти е управник?

Иди си с мир, Таро. Че и по-бързо си иди, защото глупостта е заразно нещо. Току-виж и други “държавници” решат, че кризите могат да бъдат преборени с намаление на броя на гладните гърла.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *