27/05/2022

Вижте защо Октай се опита да стреля по Ахмед Доган

Октай Енимехмедов е извършителят на покушението срещу Доган,  действал е самостоятелно и не е имал за цел да убие бившия лидер на ДПС.

Това обяви на извънредна пресконференция в МВР директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев.

Той и колегите му са работили със задържания от 18 часа вчера до 3 часа тази сутрин, през което време Октай е направил пълни самопризнания и е разказал мотивите си.

Стана ясно, че преди две години светогледът му се е променил драстично, като той е отказал да сподели какво точно е причинило повратния момент, но оттогава е започнал да се запознава с политическите процеси и партии у нас.

С помощта на свой приятел е посетил младежката конференция на ДПС, от която и е пропускът, с който е успял да влезе в НДК вчера.

Октай е посетил и Учредителното събрание на партията на отцепника от ДПС Касим Дал, тъй като се опитвал да открие коя идеологическа платформа се доближава до неговите възгледи.

На учредителното събрание на Касим Дал той е успял да огледа залата и да изработи своя план за действия за вчерашното покушение.

В квартирата му при обиска е открито предсмъртно писмо до майка му, тъй като е смятал, че може да бъде убит от охраната по време на конференцията на ДПС.

Стойчев обясни, че Октай се е възхищавал на Доган като ерудиран и успял човек, но е смятал, че с поведението си вреди на България. Директорът на Института по психология смята, че нападателят не е със самосъзнание на етноса си, а се чувства като български патриот, който изразява своята гражданска позиция.

Според психолога Енимехмедов е искал да заяви с действието си кой е и какво мисли, и го е облякъл в патриотична форма, за да го легализира в очите на хората.

Стойчев подчерта, че Октай е действал самостоятелно и действията му са били добре обмислени предварително, като целта му е била да докаже, че Доган не е недосегаем и не може да манипулира хората както сам реши.

Стана ясно, че у него е открит само един нож, който той винаги е носел в себе си. Психологът разкри, че в квартирата му са намерени мотивационни послания от типа „трябва да действаш сам“, изписани с изрязани букви от вестници.

На въпросите на психолозите какво го е променило и защо е решил да действа така, той отговорил да гледат филмите: „Долината на вълците“ и „Капитан Петко войвода“.

Директорът на СДВР Валери Йорданов съобщи, че иззетият газов пистолет е бил купен ден преди покушението от магазин за оръжия срещу ВИАС и собствениците на магазина вече са разпитани.

Той заяви, че Октай не е споделил с никой от близките си своите планове и че никой не е знаел всъщност къде е квартирата му, в която са открити знамето на България и Европейския съюз, заедно с турска броеница до тях.

Новият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че според заключението от експертиза е станало ясно, че пълнителят на газовия пистолет е бил технически неизправен, а на Октай ще бъдат повдигнати две обвинения по член 144 и 325 от Наказателния кодекс – за хулиганство с особен цинизъм и дързост и за закана за убийство, като общата присъда може максимално да стигне 11 години.

Сарафов заяви, че ще бъде изготвен анализ на действията на делегатите, които нанесоха побой на вече обезвредения нападател и не е изключена възможността срещу тях да се образува досъдебно производство.

Вътрешният министър Цветан Цветанов от своя страна също осъди агресията на делегатите и допълни, че служителят на НСО е прикрил с тялото си Октай и е понесъл много от ритниците и предстои да се прецени дали за това ще се повдигнат обвинения срещу членове на ДПС.

Цветанов заяви, че задържаният е бил близък с известния наркодилър Христо Ширев и до преди няколко години е употребявал кокаин. Цветанов призова всички политици в страната да бъдат умерени когато се изказват, за да „не нахъсвът“ избирателите срещу други политически формации, защото това провокира подобни инциденти.

„България е същата“ заяви Цветанов по повод изказването на Лютви Местан от вчера. „Всеки от нас (политиците, б.р.) да си направи равносметка дали не е участвал в изграждането на агресията против политическите ни опоненти“, посъветва Цветанов.

Той допълни, че предстоящите избори ще бъдат тежки и напрегнати и трябва да се избегне агресията в тях, като за пример даде изказването на Сергей Станишев: „Това правителство трябва да си отиде, ако не с добро, то по другия начин“.

http://news.ibox.bg/news/id_620310608

(Visited 176 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Вижте защо Октай се опита да стреля по Ахмед Доган

  1. Случая с Енимехмедов е духовна трансформация. Може да е бил всякакъв бандит, но историята помни не е едно духовно преобразяване. За такава постъпка се иска нещо висшо и различно от животниски инстинкт за оцеляване. Това е саможертва в името на някакъв идеал. Браво на момчето.

  2. Да, така е. И един от най-величавите примери в подкрепа на мнението Ви е на Св. апостол Павел, който като Савел в „цивилния“ живот е преследвал християните. Има голям грях към Св. Стефан, а след това станал заедно със Св. Петър един от двата стълба на християнството. Иначе казано – никога не е късно да станеш велик в духовно отношение. Дай Боже всекиму!

  3. Значи, все пак, промяната е започнала и за всеки ще е по различно време и начин. Дай Боже.

  4. Напълно съм съгласна с това,което кaзват Ivan и amin.Крайно време е българските политици да преосмислят действията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *