20/04/2024

В Швейцария ще отнемат книжките завинаги на шофьорите – „рецидивисти“

Водачи, превишили разрешената скорост с 40 км в час в Швейцария от сега нататък могат да останат без книжка за две години, а при повторно нарушение – за цял живот.

Такива наказания се предвиждат в новата редакция на правилата за движението по пътищата, влизащи в сила на територията на конфедерацията от днес. Така за две години ще бъде забранено да сяда зад волана шофьор, карал със 70 км в час в зона, където са разрешени 30 км. в час. Такова наказание ще застигне и водач за скорост от 100 км. в час в населени пунктове, където ограничението е до 50 км., 140 км. в час извън градовете, когато ограничението е от 80 км. и 200 км. или повече в час по магистралите, където максималната скорост е 120 км. в час. Камикадзета, задържани повторно, ще бъдат лишавани от права завинаги. Но все пак след десет години те ще имат възможност да преминат психологическа експертиза и ако резултатът е благоприятен, може отново да седнат зад волана, съобщава ИТАР-ТАСС.

Новата редакция на Закона за движение по пътищата предвижда също така конфискация на транспортното средство от водачи, извършили грубо нарушаване на правилата и по отношение на които съществува „негативна прогноза”.

С други думи – когато съдиите се съмняват, че водачът ще се поправи в бъдеще. Едновременно с това от три на четири години е повишен максималният срок за затвор при груби нарушения на правилника.

От 1 януари 2014 г. се предвижда правилата да станат още по-строги. Ще бъдат намалени максимално допустимите норми на съдържание на алкохол в кръвта при някои групи водачи – например на новите шофьори, на водачите на автобуси и камиони. Сега в Швейцария по закон е разрешено управлението на автомобили, ако нивото на алкохол в кръвта не превишава 0,5 промила.

Също така става задължително карането на къси светлини в светлата част на денонощието. А онези, които предупреждават насрещните коли за радар с премигване на фаровете или на джипиесите им има функция за предупреждение за радар, ги очакват солени глоби.

С въвеждането на по-суровите правила за пътно движение швейцарските власти се надяват да намалят броя на жертвите в страната. По данни на федералното управление по пътищата през 2011 г. в Швейцария са загинали 320 човека, а 4437 са получили тежки наранявания в почти 19 хиляди пътни катастрофи. Това са най-ниските показатели за последните 50 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *