25/04/2024

В Чехия намериха скулптура на възраст 26 хиляди години

Изображение на загадъчна жена, създадено преди 26 хиляди години е открито на територията на съвременна Чехия. Според специалистите неголемият бюст от бивни на мамут е най-древният по рода си.

Изучаването на подобни древни артефакти позволява по-добре да се разберат не толкова особеностите на бита на нашите прадеди, колкото да се съди за равнището на тяхното развитие.

Сега находката се намира за изследване в Британския музей в Лондон, където международен екип от археолози се опитва да узнае кой по-конкретно би могъл да стои зад създаването на тази скулптура.

Учените вече говорят, че хора с повече или по-малко външен вид като сегашния, обитават Земята вече повече от милион години. Но най-ранните свидетелства за това как човешкия разум се е опитвал да запечата в символична форма обкръжаващия го свят, са се появили едва преди 100 хиляди години. Нищо приличащо на изкуство преди тази датировка засега не е открито.

Древни находки от подобен род са направени в Африка, както и доста по-съвременни в Испания и Франция, а още по-късни – в Източна Европа и на територията на европейска Русия.

Коментирайки новата находка от Чехия изследователите смятат, че подобни древни европейски скулптури и рисунки върху скали позволяват значително по-дълбоко да се погледне в историята на нашите предци тъй като в болшинството от предметите на изкуството по правило е кодирана някаква комуникационна идея във вид на визуален символ.

Според Джим Кук, специалист по археология от Британския музей, във Франция са намирани подобни фигурки и тяхната възраст е била оценена на 23 хиляди години. Те също били направени от бивни на мамут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *