28/03/2024

Учени създадоха мощна ваксина срещу алкохолната зависимост

Със създаването на ваксина, която би могла да спаси човечеството от алкохолната зависимост, се захванаха учени от Чилийския университет, осъзнавайки, че проблемът със злоупотребата на спиртни напитки в света вече достигна чудовищни мащаби.

По данни на Световната здравна организация най-пиещата страна на планетата е Молдавия, второто и третото място заемат Чехия и Унгария, на четвърто място е Русия, а Чили, където работят по проблема, е на скромното 64-то място.

Според изследователите действието на бъдещата ваксина ще продължава от шест месеца до една година. Човек, на който му бъде поставена антиалкохолна инжекция, както и преди ще може да гледа своя предмет на обожание, дори може да го изпие. Но щом направи първата глътка неговият организъм ще бъде подложен на физически страдания. Също като при най-тежкия, почти смъртоносен махмурлук.

Казано на по-достъпен език ваксината ще изпраща на клетките на черния дроб сигнал да блокира изработването на вещества, които помагат за преработването на алкохола. Като следствие на човека започва да му се гади и започва голямо натоварване на сърцето. Учените се надяват, че подобно силно отрицателно въздействие върху организма ще отблъсква всякакво желание за пиене на алкохол.

Колкото до начините за спиране на действието на ваксината – те чисто и просто не съществуват. Така че пристрастеният ваксиниран човек има само един вариант да оживее – като не пие, пише британският вестник Daily Mail

През следващия месец учените от Чилийския университет ще започнат изпитания върху мишки, за да изчислят какви дози от новото лекарство ще са безопасни за човека. А клиничните изпитания с доброволци ще започнат през ноември. Разработващите продукта признават, че това не е голяма, но в крайна сметка е важна стъпка в борбата с алкохолизма.

Според тях към идеята за създаването на такава ваксина ги подтикнали някои азиатски страни. Известно е, че у част от жителите на Япония, Китай и Корея в резултат на отдавнашни мутации е бил изгубен генът, отговарящ за преработката на алкохола в организма. Фактически 15 до 20 на сто от хората в тези държави физически не могат да употребяват алкохол. Преди около сто години на Запад вече били измислени таблетки, които въздействали на човека по същата схема. Но страничните ефекти от приемането им били толкова големи, че занулявали цялата полза.

Учените планират да пуснат тази ваксина на свободна продажба след две години, стига, разбира се, изпитанията й да преминат успешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *