25/04/2024

На форума в Давос: Евтаназия за столетниците и среща с извънземни

Покрай икономическите въпроси в дневния ред на Световния икономически форум в Давос са такива теми като неконтролируемото използване на генно инженерните технологии, медицинската намеса в мозъка на човека, съществуването на извънземни цивилизации и удължаването на човешкия живот.

Дискусионният панел, който е наречен „Х-фактор”,  беше подготвен с помощта на научното списание „Природа” (Nature). Покрай традиционните теми като изкуственото изменение на климата, електронното управление на горските пожари и развитието на генното инженерство в списъка на темите на „Х-фактор” се добавиха рисковете от изкуственото продължаване на човешкия живот,  изкуственото повишаване на когнитивните възможности на човека, а също и заплахите, идващи от извънземните цивилизации.

Според мнението на учените в близко време ще се появят медицински препарати, които ще могат да провокират супер способности у хората. Тъй като сега учените по цял свят работят над създаването на лекарства срещу такива заболявания като болестта на Алхаймер и шизофренията, напълно е вероятно в близко бъдеще да се появят нови препарати за стимулиране на мозъчната дейност и у обикновените хора. Към момента вече съществува психостимулаторът „Риталин” и модафинил, които активизират когнитивната дейност на човешкия мозък. Но независимо от факта, че всички тези препарати се създават изключително за хората с умствени заболявания, не бива да се изключва, че те ще бъдат използвани и от здрави хора, за да запомнят по-добре необходимата им информация и да показват по-високи резултати в учението и на работата си.

Заедно с това учените се съгласяват, че развитието на супер способности у човека е възможно и с помощта на високотехнологични електронни устройства. Проведените опити са показали, че работата на мозъка може да се подобри с помощта на имплантирани в човешкия организъм датчици. Но този метод технологически е сложен и едва ли ще бъде достъпен за обикновените хора за разлика от медицинските препарати. Учените смятат, че след десет години невробиологията ще се изкачи на ново равнище и тогава вътремозъчните електронни датчици и сензори ще бъдат повсеместно разпространени. Но тук учените си задават въпроса ще бъде ли етически правилно обществото да се разделя на тези, които могат да си позволят подобно подобряване на работата на мозъка или не, трябва ли подобни препарати да се продават свободно и необходима ли е законодателна база за всичко това.

Тук трябва да се добави и големия риск подобни разработки да попаднат в лоши ръце и да бъдат използвани за користни цели. Въздействайки на невромедиаторната система на мозъка те не само увеличават човешката памет и активизират работата на мозъка, но също така влияят на психологическото състояние на човека, правейки го управляем и уязвим към програмиране  за определени задачи. Към това трябва да се добави, че подобна технология позволява изтриване на паметта, което може да нанесе непоправима вреда на мозъчната дейност на човека. Учените се опасяват, че препаратите и технологиите за увеличаване на когнитивната работа на мозъка могат да попаднат на разположение на криминални групировки или терористични организации, които ще ги използват срещу човечеството.

Друга тема – увеличаващите се проблеми, свързани с нарастването на продължителността на живота. Най-новите медицински разработки позволиха удължаването на човешкия живот с 35 на сто. От една страна това е добре, но от друга – възникват голям брой проблеми като например финансови разходи и пренаселване на планетата.
Специалистите считат, че единственото решение на тези проблеми е принудителната евтаназия на столетниците. Привържениците на този метод считат, че благодарение на развитието на медицинските технологии дори най-слабите и болнави хора могат да доживеят до 90 или 100 години. А това може да доведе до рязко увеличение на населението на планетата, което противоречи на законите на природата, където оцеляват само най-силните. Поради това за намаляване броя на населението си струва столетниците да използват евтаназията, считат експертите.

И накрая най-нееднозначната дискусионна тема – съществуването на извънземни цивилизации. Много световни лидери не веднъж са правили изявления за съществуването на извънземни. Така през декември 2012 министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев в интервю с журналисти се пошегува на тема съществуване на извънземни. „Колко (извънземни) са сред нас – няма да кажа, защото това може да предизвика паника”, закачливо отбеляза тогава Медведев. Но с това интересът към темата за съществуването на извънземни цивилизации не секна, за което свидетелства присъствието на тази дискусия в дневния ред на икономическия форум в Давос.

Експертите на форума се съгласиха, че в резултат на усвояването на космоса в крайна сметка човечеството ще открие съществуването на извънземни цивилизации и ще открие нови планети. „Вероятно след десет години ще научим, че Земята не е единствената планета във Вселената, на която има живот”, считат участници във форума. В резултат експертите призоваха световната общественост да се подготви за среща с извънземни цивилизации и да оцени вероятните заплахи от тази среща. Също така възниква необходимостта от създаването на специални служби по откриването на извънземни цивилизации, които ще помогнат за предупреждението за заплаха, идваща от Космоса.
Експертите се съгласяват, че дори извънземна цивилизация да бъде открита, това няма да промени силно човешкия живо веднага.

Независимо, че подобно откритие ще стане сензацията на годината, едва ли то ще повлияе  моментално на живота на Земята. Но в дългосрочна перспектива подобно откритие ще измени психологическото и философското съзнание на човека. „ Дори откриването на възможен зачатък на живот на друга планета ще предизвика разговори за възможното съществуване на живот във Вселената, което на свой ред ще подкопае основите на философията и религиите” – до този извод достигнаха на форума в Давос.

Бележка на www.snaiper-bg.net: В тази статия има много казано и между редовете – както за евтаназията, така и за извънземните. Бъдете сигурни, че след като се дискутират на такъв форум, някой някъде вече активно работи по въпроса.

www

One thought on “На форума в Давос: Евтаназия за столетниците и среща с извънземни

  1. Гледах клипа с Медведев и мога да кажа,че никак не се шегуваше,когато говореше за извънземните.Междувпрочем обадете се на братовчедите от 30 думи и им кажете,че се излагат много,като са затворили коментариите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *