19/04/2024

Милиардер учреди китайски вариант на Нобеловата награда

Милиардерът от Тайван Самюел Ин (Samuel Yin) съобщи за създаването на нова научна премия, която ще бъде аналог на Нобеловите награди. Тя ще се връчва за изключителни постижения в областта на естествените и социалните науки.

Наградата ще се раздава веднъж на всеки две години в следните категории: устойчиво развитие, синология (китаистика) биомедицина, юриспруденция. Носители на наградата могат да бъдат представители на всички страни по света.

Самюел Ин мотивира своето решение с това, че Нобеловите награди не са в състояние да обхванат и посочените по-горе направления, макар те да имат огромно значение за човечеството.

Наградата ще се връчва от началото на следващата година. Победителите ще получават по 1,7 милиона долара – стойността на Нобеловите награди към този момент е 1,2 милиона долара. Екип от победители ще се включи в комитет към националната академия на Тайван.

Милиардерът Самюел Ин е известен с щедрите си дарения в областта на образованието, а също и в сферата на благотворителността в Китай. Според съобщението на китайски медии повече от 80 хиляди китайски студенти са получили от него парична помощ за заплащане на обучението си. Известно е изказването на милиардера, че той възнамерява да завещае 95 на сто от състоянието си за благотворителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *