23/04/2024

Идва нова опасност: С препарат ще са досатъчни 2,5 часа сън

Наскоро е създаден препарат, който намалява необходимостта от сън. Това може сериозно да промени живота на всеки от нас, както и на обществото като цяло и икономиката.

Проучванията показват, че с използването на този инструмент времето за сън всъщност може да бъде намалено до 2.5 часа на ден без неблагоприятни ефекти върху мозъка. Дали това е за добро или лошо – тук експертите се различават в оценката си. Всъщност  реалното му въздействие е почти невъзможно да се изчисли.

От една страна има хора, които са толкова отдадени на професията си, че биха били много щастливи да работят по 18 часа на ден, ако успеят да се наспят за  два часа. От друга страна има имигранти, работещи в китайски  фабрики, които вероятно също биха приветствали възможността да работят повече часове, за да спестят пари колкото е възможно по-скоро и да се върнат у дома при семействата си.

Но някои икономисти се опасяват, че потенциалната способност на хората да спят по-малко може да им изиграе мръсен номер. Ръстът на трудовите ресурси, като правило, води до спад в търсенето им и следователно заплатите ще намалеят. Така че желанието на хората да работят повече лесно може да доведе до снижаване на заплатите.

Въпреки това, твърдят други, заплатите в Бостън са по-малки, отколкото в Бангор (Северна Ирландия), защото там ресурсите са повече. Може би, ако работниците са по-малко сънливи тяхната производителност (а оттам и стойност) ще се увеличи и заплатите ще се повишат – кой знае?

Може би повишените потребности на неспящите граждани в сферата на услугите ще доведе до стремителни нарастване на необходимостта от допълнителна работна ръка. А може и  работохолиците мениджъри, които ще работят по 18 часа на ден, да имат повече време за  повече задачи, така че да е по-добре да работят по-малко часове, както преди.

Могат да се допуснат всякакви предположения. Но не за дълго. Няма да мине много време и ще видим какво ще стане със собствените си очи.

Бележка на www.snaiper-bg.het: Със сигурност тази новина е балсам за ушите на експлоататорите – хайде да не се лъжем, има ги по целия свят, и у нас – лопата да ги ринеш (те и сега забравят с месеци и години да плащат смешните заплати на наемния труд). Най-вероятно точно те са финансирали разработването на въпросния препарат.

Масовото му разпространяване ще означава, че много по малко хора ще вършат много повече работа. Това ще означава още може би милиарди безработни. На щастливците пък, останали на работните си места, ще им инсценират една ужасна световна криза, която ще даде основание на хищниците да им орежат заплатите с цел „оцеляване“. И тогава вече светът вероятно наистина ще бъде взривен от гладните и излишните.

Жалко за прекрасната ни планета…

Read more: http://30dumi.eu/2013/01/skoro-shte-posegnat-i-na-sa-nya-ni/#ixzz2IKPjOmFK

http://www.slate.com/blogs/moneybox/2013/01/15/economic_impact_of_non_sleeping.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *