18/04/2024

Директива задължава фермерите да купуват играчки на прасетата

Свинете трябва да имат играчки – такова изискване се съдържа в директива на ЕС, която влезе в сила в началото на тази година.

Свинете трябва да имат постоянен достъп до материали, които  да са им интересни, се казва в директивата. Основната цел на новата директива е да се гарантира хуманно отношение към животните.

Дакументът не регламентира с какви играчки трябва да забавляват прасетата. Но опитът на германски животновъди, които са се опитвали да “развеселят” своите питомци показва, че прасетата най-много си падали по цветни топки. Наблюденията на поведението на прасета в еко-ферми в Германия са показали, че прасетата при игри с топки предпочитат да лежат върху слама.

Документът, подготвен от чиновниците в ЕС, също така въвежда редица други нововъведения. Например, сега едно прасе трябва да разполага с  2,05 квадратни метра пространство, вместо досегашните 1,6 кв. м. Според фермери обезпечаването на такива удобства за свинете, наложени от  Европейския съюз,  ще удари по джоба на животновъдите като значителен брой от тях  ще бъдат принудени да излязат от пазара.

“Исторически ситуацията е такава, че дори малки промени в свиневъдството водят до значителни промени в цените. Производството е вероятно да намалее с 5% или повече, а цените ще нараснат с най-малко 10%, а може би и повече “- коментира новите правила старшият анализатор в британския  Съвет за селското стопанство и градинарството (AHDB) Стивън Хоуърт.

Подобни промени в правилата за гледане на кокошки носачки, които влязоха в сила от 1 януари 2012 г. , доведоха до фалит не една птицеферма и за година вдигнаха цената на яйцата със 75%.

Read more: http://30dumi.eu/2013/01/es-naredi-vsichki-svine-tryabva-da-imat-igrachki/#ixzz2Imu7us00

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *