25/04/2024

Бойко Борисов призова: Кажете „не“ на референдума

Премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов призова симпатизантите на партията да гласуват с „не“ на референдума.

Това стана ясно в предаването на ТВ Седем „Насреща Люба Кулезич“, в което Борисов се включи извънредно.

За референдума – моето указание към партията ще бъде „не”. За членовете на ГЕРБ ще има такива указания- да гласуват с „не”, обясни той.

„Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” – каза Борисов.

С решението на Министерски съвет и на парламента, много ясно сме си казали мнението за АЕЦ „Белене”. Това е една от малкото теми, по които ние, с бившия премиер, сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който, като във всеки договор, ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи, каза Борисов.

Нашето решение е – да строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, да се удължи животът на пети и шести реактор, подчерта той.

За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

През ноември премиерът Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ е „за“ да се подкрепи референдума. Ние сме „за“ ядрена енергия. Ние сме „за“ да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на „Козлодуй“. Но сме срещу „Белене“, защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи, каза още Борисов.

Вчера лидерът на социалистите отново повтори позицията на неговата партия, а именно- в подкрепа на референдума, за който включително и Станишев събираше подписи месеци наред. Ще гласувам с „да“ на референдума, заяви категорично той. „Референдумът е срещу правителството, защото е реакция на стотици хиляди български граждани срещу решението на правителството да се спре проекта „Белене“. Като разбраха, че им е наложен референдум, ГЕРБ се присламчиха и казаха: „Ние сме за атомна енергия, но без „Белене“. ГЕРБ правят всичко възможно, за да има смачкана кампания и хората да не гласуват. Подмениха и въпроса, защото ги е страх“, каза лидерът на БСП и призова хората да гласуват.  За първи път имаме референдум, който е извоюван от хората срещу правителството, каза той.

От 27 декември започна разяснителната кампания за националния референдум на 27 януари с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“

Кампанията ще приключи в 24 часа на 25 януари. Следващия ден – 26 януари – е ден за размисъл и в него е забранена всякаква агитация, свързана с референдума.

Досега са регистрирани 4 инициативни комитета, свързани с референдума, като 2 от тях защитават така зададения въпрос – тези около БСП и ГЕРБ, а два са против него – тези на ДСБ и кръгове, свързани с Екогласност. Има сериозни разногласия обаче между ГЕРБ и БСП относно строителството на централа точно в Белене и как тя трябва да се финансира.

„Всеки един от участниците в информационно-разяснителната кампания може да привлича други лица, които да го подпомагат в разясняване на собствената позиция – „за“ или „против“ изграждането на нова ядрена електроцентрала“, заяви Бисер Троянов , говорител на ЦИК.

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-boyko-borisov-Parviat-referendum-12742635

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *