29/05/2020

Американците създават робот – космически сметосъбирач

Агенцията за модерни отбранителни изследователски проекти (DARPA), съвместно с Пентагона работят по създаването на робот, който ще събира космическия боклук.

Проектът по създаването на специалния робот сметосъбирач ще бъде реализиран в рамките на програмата Феникс (Phoenix Program). Роботът ще има задачата да почисти космическото пространство около Земята от излезли от употреба и разрушени орбитални апарати и ракети, а също и да използва техните елементи при построяването на нови. Според експертите това ще помогне значително да се намали стойността на построяването на нови космически кораби и изследователски сонди.

Представители на DARPA заявиха, че новият проект ще позволи изграждането на нови орбитални спътници и създаването на нови космически технологии на базата на компоненти на стари орбитални апарати, срокът на експлоатацията на които е изтекъл. При това стойността на новите спътници на базата на старите ще бъде значително по-ниска.

Почистването на космическия боклук от робот сметосъбирач ще става на височината на стратосферата, тоест на около 35 406 км над повърхността на нашата планета. Първите изпитания на американския космически робот са планирани за 2015 година.

На този етап американците работят едновременно над няколко проекта по почистването и реутилизацията на космическия боклук. С подобен проект например се занимава и космическата агенция НАСА. Нейният проект се нарича Robotic Refueling Mission (RRM). Космическият робот RMI беше доставен на Международната космическа станция през лятото на 2011 г. за тестване.

(Visited 216 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *