19/04/2024

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер край Каварна

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в Черно море, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център обаче обявиха, че трусът е бил с магнитуд 4,8.

Регистриран е в 20,58 часа в понеделник в акваторията на Черно море, където е Шабленска сеизмична зона. Епицентърът е на 10-15 км от сушата, между селата Българево и Тюленово, на 26 км източно от Каварна и 63 км източно от Варна.

Земетресението, което по данни на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е продължило между 5 и 8 секунди, е усетено освен в Каварненско, в Добрич, Варна и Шумен.

Няма данни за пострадали хора и разрушения. По-късно бе съобщено за паднали тавани и напукани мазилки в Шабла.

Пред „Фокус” кметът на община Шабла – Райна Бърдарева, коментира, че трусът е бил единичен и е усетен най-вече по високите етажи на жилищните сгради. Първоначално е имало тътен, след което е усетено „раздрусване”. В Шабла обаче няма паника. След труса хората от жилищните блокове са излезли навън, но към момента са спокойни и се прибират.

„Земетресението се усети стабилно, кратко беше и предполагам, че няма поражения, тъй като не беше продължително и по-масирано, но определено се усети“, разказа и кметът на Каварна Цонко Цонев, който също каза, че в града няма паника.

Жители на село Камен бряг, което се намира на около 20 км от Каварна, разказаха пред Дир.бг, че дори и след като трусът спрял, от морето се чувал силен тътен.

Потенциалът на земетресението е по-слаб от този на силния трус от 4,9 по Рихтер през 2009 година, който предизвика разрушения в Шабла, уточниха от БАН.

Това е втори трус за по-малко от денонощие по Северното Черноморие. В неделя към 22.13 часа беше регистриран трус с епицентър устието на Камчия, близо до Старо Оряхово. Той обаче бе по-слаб – с магнитуд от 2,6 по Рихтер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *