25/04/2024

Вижте един от удивителните скални градове (снимки)

Испанското градче Сетенил да Лас Бодегас е едно от най-удивителните кътчета на Андалусия. Най-голямата му забележителност са надвисналите над къщи и улици страховити многотонни скали. Първата мисъл при такава гледка е: „Ами ако изведнъж се срути”?!

Но историята на градчето е успокояваща – базалтовите скали стоят непоклатимо вече няколко милиона години. А самото градче се крие под скалите повече от осем века, макар че според някои данни, хора тук са живели в продължение на 25 хиляди години.

Сетенил де Лас Бодегас е типично андалуско градче с 2967 постоянни жители според преброяването през 2010 г. Заема площ от 82 квадратни км. Градчето се слави със своето уникално географско разположение. Повечето от къщите буквално са „врязани” в скалите, улици са построени в разширени природни пещери. Градът до толкова изкусно е вграден в скалите, че сякаш е измислен от някой скулптор фантазьор.

Учените считат, че етимологията на названието Сетенил е свързана с военни събития. Думата произлиза от „septem nihil“, което буквално означава „седем пъти без резултат”. Именно толкова били неуспешните атаки на римляните, на които устояли жителите на града.

Втората част от името – де Лас Бодегас, се е появила по-късно благодарение на голямото производство на ценни сортове вина, с които и досега се слави околността на градчето. Забележителното е, че първите лозички на тази територия били посадени от християните като допълнение към отглежданите тук маслинови и бадемови горички.

През последното столетие това градче се прославя и със своята месна продукция, особено с колбасите чоризо и чердо, направени от свинско. Прасетата в огромни количества пасат на воля в обкръжаващите градчето хълмове. Градът се слави и със своите тестени изделия.

Скалите защитават местните жители и в древността, и днес. Зимата – от пронизващите студени ветрове, лятото от горещините. На улиците на Сетенил де Лас Бодегас температурата винаги е приятна. Така че климатиците тук не са на особена почит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *