29/03/2024

Учените посочиха кой е най-големият риск за здравето

Продължителното седене е най-голямата вреда, която всеки ден си причиняват много от хората, твърдят учени. Колкото повече човек седи, толкова повече съкращава живота си.

Продължителното седене води до затлъстяване, захарен диабет от втори тип, сърдечно-съдови заболявания, рак и дори – преждевременна смърт.

Едно от изследванията на Американското общество по рак показало, че жените, които седят по шест часа дневно, получават с 37 на сто по-големи шансове да свършат преждевременно, отколкото представителките на нежния пол, които прекарват доста по-малко време в седене.

Освен това заседналият начин на живот предизвиква значителни последици в метаболизма. Той влияе негативно на нивото на захарта в кръвта, на триглицеридите, холестерина, кръвното налягане и нивото на хормона на апетита лептин, който е биомаркер на затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.

Продължителното седене също така саботира лимфната система, която помага на организма да се защитава от инфекции.
Някои учени твърдят, че седенето в продължение на пет-шест часа всеки ден, дори когато човек редовно прекарва във фитнеса по един час, е еквивалент на изпушването на кутия цигари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *