28/03/2024

Учени: За да отслабнеш – ограничи само един единствен продукт

Да стопиш килограмите без при това да „гушнеш букета” позволява една много проста диета. Дори е трудно да бъде наречена диета. Тя не изисква намаляване на количеството и разнообразието на консумираната храна. Иначе казано не изисква мъчително гладуване. Необходимо е само да се приема малко по-малко мазно от обичайното.

Както съобщава популярният научен журнал NewScientist към този парадоксален хранителен извод достигнали британски учени от Университета на Източна Англия (University of East Anglia in Norwich, UK) под ръководството на Ли Хупер (Lee Hooper). Те анализирали резултатите от 43 проучвания на свои колеги, в хода на които медиците изучавали ефективността на различни диети. Като цяло били наблюдавани 75 хиляди човека от напредналите държави, които изпълнявали програма за хранене в продължение на не по-малко от шест месеца. Били проследявани средно по шест години.

Оказва се, че стабилни резултати в понижаване на теглото постигали основно онези, които просто консумирали по-малко мазни храни. А във всичко останало не се ограничавали  – хранели се както обикновено. Дори си позволявали бонбони, чай със захар, бисквити, конфитюр, шоколад. Учените били шокирани.

Дори по отношение на мазните храни не е необходима изключителна строгост. Например за сваляне средно на два килограма било достатъчно намаляване на количеството на мазнините средно само с 10 на сто. Тоест – не половин кило бекон на месец, а 450 грама.
Естествено, ако сме по-строги към себе си, резултатът ще бъде по-добър при смъкването на килограмите. Но не бива напълно да се отказваме от мазните храни, защото можем да нарушим обмяната на веществата.

Британските учени провели своето аналитично изследване по поръчка на Световната здравна организация, която изяснявала кое е най-оптималното количество мазнини за организма. По същество откритият в хода на проучването диетичен ефект върху теглото бил нещо като страничен ефект, но много по-интересен, от основния. А съобщението за резултатите станало най-популярното в списание NewScientist.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *