19/04/2024

Учени: Увреденото сърце ще може само да се регенерира

Опитите за постигане на регенерация на повредено човешко сърце все някога ще се увенчаят с успех. Този оптимизъм се дължи на експерименти, проведени под ръководството на Енцо Порело  (Enzo Porrello) от медицинския център на Университета в Тексас – Далас (University of Texas Southwestern Medical Center in Dallas).

Медиците отстранявали част от сърцето на новородени мишки – около 15 на сто от масата им. Гризачите възстановявали загубената тъкан. Пълната регенерация отнемала 21 дни.  На възстановеното сърце не оставали никакви следи от увреждането. Сърцето функционирало не по-лошо от недокосваните от хирурзите. Преди този опит учените не предполагали, че бозайниците са способни на такова чудо.

Сензацията обаче е помрачена от факта, че изгубените части от сърцето си могат да възстановяват само мишлетата на възраст от един до шест дни. По-късно – конкретно на седмия ден, способността за регенерация се изгубва. Раните на мишето сърце повече не зарастват без следа. На мускула остават белези и ръбове. Също като при хората, прекарали инфаркт.

Как и защо при новородените мишлета става регенерация засега не е известно. Но самото съществуване на този феномен – не у някакви гущери, а при бозайници, кара учените да се надяват, че ще разберат механизма. И ще открият накрая биологичният механизъм, благодарение на който се възстановяват тъкани на сърдечния мускул. Не е изключено, че той да може да се прилага и при други органи. Както и да се премахнат възрастовите ограничения. А това е път не само към нови методи на лечение, но и към физическото безсмъртие.

Засега Порело само предполага, че възстановяването след повреждане на сърцето е възможно и при новородените човешки бебета. „Има основания да се предполага това”, казва ученият. Макар че все още да не е ясно до кой момент от появяването на човека на бял свят се запазва способността за регенерация. Но ако тази способност действително съществува, това означава, че още в близко време се откриват нови хоризонти пред хирургията.

Например на новородени ще могат да се извършват операции, след които да не остават белези. А оперираните органи да функционират като напълно здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *