25/04/2024

Слънцето намигна на Земята ден след края на света (видео)

Слънцето намигна на човечеството на 22 декември – ден след като стана ясно, че краят на света според календара на маите се отлага. Намигването на нашата звезда се появи на снимки, направени от орбиталната Обсерватория за слънчевата динамика на НАСА.

То се дължи на три петна на повърхността на Слънцето, предизвикани от магнитната активност. Снимките на петната напомнят на кадри от първия научно-фантастичен филм „Пътуване до Луната”, отбелязва The Daily Mail. Фотографиите имат и практическа ценност – те позволяват да се научи много повече за процесите, протичащи на слънчевата повърхност.

Коментирайки снимките от НАСА не пропуснаха да напомнят за несбъдналите се страхове от край на света на 21 декември. „Независимо от съобщенията за пророчеството на древните маи за тайнствена планета, която трябваше да се сблъска с нашата или да обърне въртенето на Земята, ние все още сме тук”, пошегува се ръководителят на Центъра по археоастрономия Джон Карслън.

Карлсън бе един   от авторите на каченото в интернет видео „Защо вчера не настъпи края на света” (още подробности с видео вижте тук) , в който специалисти на НАСА се опитваха да разсеят страховете  на гражданите от „надигащия се” апокалипсис. Видеото предизвика нееднозначни реакции – някои потребители предположиха, че самите сътрудници на НАСА са се страхували от края на света и поради това са качили филма в мрежата преди настъпването на съдбовната дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *