25/04/2024

Синоптици: 2013 г. ще бъде най-горещата за всички времена

Следващата година ще бъде по-топла от изтичащата 2012 г., температурата на въздуха на планетата ще е с 0,57 градуса над дългосрочния световен показател, който е 14 градуса. Такава е прогнозата на Британското метеорологично бюро. От там уточняват, че амплитудата в прогнозата им е от 0,43 до 0,71 градуса. Така според метеоролозите 2013 г. вероятно ще бъде най-топлата за всички времена от началото на съвременните метеорологични наблюдения, които започват през 1850 г.

При изготвянето на прогнозата се отчита информацията от три глобални бази с данни, които използва Световната метеорологична организация. В тях влизат наблюденията на Британското метеорологично дружество, Университетът Източна Англия, американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата и НАСА.

В справочна таблица се вижда, че 2012 г. е в десетката на най-горещите – на девето място. Средногодишната температура през изминаващата година е била по-висока с 0,48 градуса. Най-топли в историята на наблюденията са 2005 и 2010 години, когато превишението е било с 0,54 градуса. В петицата влизат още 1998 г (0,51 градуса), 2004 и 2007 –ма (0,49 градуса).
В края на ноември експерти от Световната банка представиха своя прогноза, според която към началото на следващото столетие средната температура на въздуха ще се повиши с четири градуса по Целзий. Това ще доведе до необратими последици като намаляване на световните запаси от храни, гибелта на цели екосистеми, намаляване на биологичното разнообразие и повишаване нивото на Световния океан. Големи проблеми ще възникнат в бедните райони на планетата, а „усилията за достигането на глобалните цели на човечеството ще бъдат подкопани”.

One thought on “Синоптици: 2013 г. ще бъде най-горещата за всички времена

  1. Странно е че „експерти“ от световната банка се занимават с прогнози за времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *