29/03/2024

Проф. Иванов: България се стопява боледувайки, страдайки, мизерствайки

„Българското общество се намира в безпътица и тя е във всички области. Най-тъжно е едно общество, което няма светли перспективи пред него“ – тези мрачни констатации направиха от Центъра за демографска политика.

„Заедно с това се увеличават и конфликтите в обществото ни“, посочи проф. Петър Иванов по време на пресконференция в БТА. Той отбеляза, че за 2012 г. най-голяма част от социалните конфликти се падат на протестите с 51,8%. Блокадите заемат второто място с 25,9%, следвани от стачките със 7,4%.

Професор Иванов предупреди за пореден път, че населението на страната ни намалява и от 9 милиона през 1985 г. се очаква то да достигне през 2050 година до пет милиона души. Той алармира, че страната ни е на 205-о място по раждаемост в света и девето – по смъртност. Комбинацията от тези два показателя ни превръща по думите му в абсолютен световен шампион по намаляване на населението.

Компания в тази ранглиста ни правят страни от Третия свят като Сирия, Сомалия и Чад.

„За 20 години ние влизаме в Третия свят, какво се случва?“, запита професор Иванов.

За да „увековечат“ това първо място, от Центъра за демографска политика бяха подготвили специална купа, която да връчат на премиера Борисов. Той обаче не се отзова на поканата им да присъства на пресконференцията и купата беше дадена на човек от Центъра, който носейки маска с лика на Борисов, влезе в ролята на премиера. Той по примера на министър-председателя, чиято запазена марка е рязването на лентички, преряза лента  по случай намаляването на българската нация.

„България наистина намалява и изчезва в далечен план, ако тези негативни тенденции се запазят. България намалява боледувайки, страдайки и мизерствайки“, подчерта още проф. Иванов. Той обяви, че според данните страната ни е абсолютен европейски шампион в още осем класации – за най-нещастна, най-бедна и болна нация, както и по отношение на корупцията и престъпността, организираната престъпност, изтичането на мозъци и смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите недоумяват каква е причината управляващите да не се интересуват от тези въпроси. Според проф. Иванов недопустимо е да не се обсъжда защо една нация изчезва. Той заподозря, че срещата между премиера Борисов и президента на САЩ Барак Обама е била именно заради демографската катастрофа в България и факта, че един съюзник на НАТО изчезва.

Професор Никола Алтънов призова, когато се говори за количествено намаляване на населението, да се обърне внимание и на качественото такова.

Според него емигрантите са носители на качествени показатели, които липсват на тези, които остават тук. По думите му другото качество, което не се забелязва, е това, което внасят имигрантите, идващи най-често от Азия. Той добави, че те са носители на други ценности, които почти не се съвместяват или много трудно се съвместяват с българските.

http://news.ibox.bg/news/id_306542445

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *