28/03/2024

Пържоли, сирена, яйца в България – пълни с ГМО под прикритие

Българите ядат пържоли, сирене и яйца с ГМО, без дори да подозират за това, твърдят специалистите. Животните, които се отглеждат у нас, се хранят с фуражи, съдържащи генномодифицирани култури.

Почти всички ядат соев шрот, а по-голямата част от него е произведена в Америка, Бразилия и Аржентина. Там се гледат основно генномодифицирани култури, казва Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Месото, което се ползва за производство на колбаси, е основно вносно и също е „хранено“ с ГМО фуражи, твърдят месопреработвателите. Почти всички пакетирани продукти съдържат ГМО, заяви екологът Борислав Сандов пред бТВ.

Според еколозите най-много генномодифицирани организми има във вафлите и другите захарни изделия. Потвърди го и депутатът от ГЕРБ Христина Янева. Тя припомни, че употребата на тези организми е абсолютно забранена единствено в бебешките и детските храни.

Засега вредите и ползите от генномодифицираните организми не са достатъчно добре изучени. Знае се обаче, че от храната ГМО навлиза и в организмите на животните, а оттам и в храната на хората – месо, сирене, яйца и други животински продукти, обясняват учените. Най-вероятно това влияе по някъкъв начин и върху човешкото здраве.

Засега няма ясна позиция на учените за това вредни ли са ГМО храните. Има само полярни мнения – едните в пълна подкрепа на тези организми, другите – пълно отричане. И за двете групи обаче е ясно, че ГМО влияят по цялата хранителна верига. Затова законът изисква, когато в дадена храна има съдържание на ГМО култури над 0,9%, това да е ясно обозначено на етикетите.

Европейското законодателство пък забранява отглеждането на подобни култури. В същото време обаче е разрешена употребата на фуражи, съдържащи ГМО. Заради по-добрите добиви на модифицираните култури, много фермери в ЕС настояват те да бъдат разрешени за употреба. Въпреки че това все още е табу на територията на Стария континент, слуховете упорито твърдят, че дори у нас се отглеждат ГМО култури.

Според запознати, подобни растения се сеят основно в Северна България и най-вече във Врачанско и Плевенско. Официалните институции обаче са категорични, че подобно нещо не може да се случи. Никой не би рискувал да престъпи така грубо закона, защото това ще означава много солени глоби, коментираха от Агенцията по храните.

„Възможно е това да се е случвало преди петнадесетина години, когато е можело да се прилага експериментално. В момента обаче няма легален начин, по който ГМО-култури могат да бъдат отглеждани или продавани“, смята и шефът на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

http://www.standartnews.com/biznes-biznes/parzholata_s_gmo_pod_prikritie__-170408.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *