19/04/2024

Магнетично красивото „Черно топче“ на НАСА (видео)

Преди почти 40 години – на 7 декември 1972 г. – екипажът на Apollo 17 засне прочутия кадър Вlue marble на нашата планета като синьо-шарено топче за игра в огромния Космос. Сега американската космическа агенция показа снимка и видео на Земята, но само на тъмната й страна.

Световните агенции веднага кръстиха изображението Вlack marble – игра на думи, означаваща едновременно „черен мрамор“ и „черно топче“.

Това е образ на земната повърхност, на който облачната покривка е загатната или напълно отсъства, и включва в безпрецедентни подробности нощните светлини от дейността на човека. За целта е използвана техника за снимки с висока резолюция, работеща във видимия и в инфрачервения спектър и монтирана на спътник на NASA и метеорологичната служба NOAA.

Сензорите могат да правят снимки при много малко светлина и помагат за изследване на атмосферата, сушата и океаните през нощта. Чувствителността им е толкова голяма, че могат да уловят фоновата нощна светлина на атмосферата, горските пожари, дори светлините на отделен кораб и отразената лунна светлина.

Апаратът се нарича VIIRS (съкращение от Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) и се намира на борда на спътника Suomi NPP, обикалящ на около 800 км над полюсите.

Учените използват нощни изображения за изследване на явления като супербурята „Санди“. Обляна от лунната светлина, тя връхлетя бреговете на щата Ню Джърси през нощта на 29 октомври, нанесе големи щети и потопи в мрак гъсто населени територии.

Националната метеорологична служба използва VIIRS за прогнозите за поява на мъгла по бреговите райони, включително Сан Франциско.

В съобщението на NASA се посочва, че сборният образ на нощната Земя е сглобен от снимки, направени при 312 обиколки в продължение на 9 дни през април и 13 дни през октомври 2012 г. След това кадрите са били наложени върху снимката Вlack marble.

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/12/06/1962412_cherno_topche_-_nasa_pokaza_unikalna_noshtna_snimka_na/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *