27/06/2022

Как да се храним по празниците без опасност за здравето

За онези, които са постили, преходът към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно – поне два-три дни, каза в интервю за БТА доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на болница „Пирогов“.

Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо, добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба, посочи тя.

По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне, отбеляза лекарят.

Според доц. Анета Хубенова трябва да се внимава с консумацията на гъби – трябва да бъде само на култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне трябва да се търси лекарска помощ.
Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори и до белтъчна алергия.

Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шамфъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок, допълва токсикологът.
Колкото е възможно трябва да се намали натоварването за организма, особено за болните от хепатит, подагра, диабет. Натрупването на много мазнини или много белтъчини за кратко време, може да причини неблагоприятни ефекти.

При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие.
Алкохолът трябва да се приема в много умерено количество, защото по-голямото количество нарушава психическото състояние, стига се до агресия, неадекватност или остро състояние, което да се изяви дори с проблеми в черен дроб или панкреас.

Смесването не се препоръчва, особено преминаването от бира на коняк, водка, мента или уиски, каза още д-р Хубенова. Много често явление е да се пие алкохол от ученици точно по този начин, още повече, че при тинейджърските събирания всеки носи различен алкохол. Поне два-три часа трябва да минат между консумирането на различен по вид алкохол.

След тежка алкохолна вечер да се пие вода, защото алкохолът ще премине по-бързо през бъбреците и ще бъде изхвърлен от организма. Зелевата чорба също е добро решение, но не всеки може да понесе соления й вкус. Топлата супа или друга течна храна ще подобри състоянието и човек ще се почувства по-освежен, допълва Хубенова.

Глюкозата, захарният разтвор, медът са неща, които участват в метаболизма на алкохола и когато се прекали с алкохол може да настъпи състояние на хипогликемия – изчерпване на захарния състав в организма, което може да доведе препилия човек до изпадане в безсъзнание.

http://profit.bg/news/Kak-da-se-hranim-i-piem-po-Koleda/nid-100394.html

(Visited 64 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *