19/03/2024

Холандец построи точно копие на библейския Ноев ковчег (снимки)

Точно копие на библейския Ноев ковчег построи за три години 60-годишният холандски дърводелец Йохан Хуиберс с помощта на екип от ентусиасти. Йохан измайстори своя Ноев ковчег точно според размерите, описани в Библията. Той е с дължина 133,5 метра (300 лакти), ширина 22,25 м (50 лакти) и височина 13,35 м (30 лакти).

Както се полага на истински Ноев ковчег в него се разполагат представители на всички възможни животни – „всяка твар е по двойки” ( в интерес на истината – фигурите са от пластмаса). Единственият проблем и несъответствие е в това, че старозаветният ковчег е бил направен от митичното дърво гофер (възможно да е местно название на кипарис или кедър), а съвременният е направен от металически корпуси на стари шлепове, покрити със скандинавски бор.

Ковчегът е класифициран като здание , а не като кораб, поради което за място на неговото постоянно позициониране е избрано малко пристанище в градчето Дордрехт – Холандия.

Според библейският разказ Бог заповядва на Ной да построи достатъчно голяма лодка, за да спаси животните и семейството си по времето, когато Земята ще бъде унищожена от Потопа.

Йохан Хуиберс показа на журналистите завършеното си произведение на 10 декември. Той споделя, че това е било негова 20-одишна мечта. Властите са дали разрешение ковчегът да приема до 3000 туристи на ден.

Не само ковчегът, но и макетите на животните в него са в мащаб едно към едно.

2 thoughts on “Холандец построи точно копие на библейския Ноев ковчег (снимки)

  1. За всички които им е интересно за ноевият ковчег, както и защо гофер не е дърво, може да гледате този филм: „The Discovery of Noah`s Ark (1993)“ има го в колибката. Оказва се че ноевият ковчег е открит доста отдавна, но църквата отрича защото се намира на 30-тина км. южно от там където казва църквата че трябва да бъде :). Абе който се интересува ще разбере …

  2. Аз се чудя, как т.нар.Господ, цял свят е създал, а за един ковчег се е циганил, та изкривил от бачкане Ной горкия :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *