28/03/2024

Червените плодове и зеленчуци предпазват от рак

Учени от женската болница Бригъм и Медицинското училище при Харвард проведоха изследване, което показва, че консумацията на червени плодове и зеленчуци намалява риска от заболяване от рак на гърдата.

Те проучили повече от три хиляди истории на заболели от рак на гърдата пациентки, както и 3,9 хиляди истории на жени от контролна група. В резултат на изследването учените открили връзка между нивото на каротиноидите, съдържащи се червените плодове и зеленчуци, в кръвта и риска от развитие на злокачествено заболяване на гърдата.

Жените, които хапват повече червени плодове и зеленчуци, рискуват по-малко от другите да се разболеят от рак на гърдата.

„Ефектът, който наблюдавахме, позволява да наречем каротиноидите  едни от поддаващите се на измерване фактори на риска за развиване на тумори с неблагоприятна прогноза. Храненето с високо съдържание на богати на каротиноиди плодове и зеленчуци носи голяма полза, включително – за намаляване на риска от рак на гърдата”, твърдят авторите на проучването.

Каротиноидите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, отговарят за техния жълт, оранжев и червен цвят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *