25/04/2024

Брюкселското зеле може да ви докара сърдечна недостатъчност

Брюкселското зеле може да бъде не само полезно, когато се превишава нормата, пише The Daily Mail. Вестникът разказва за шотландец, който попаднал в болницата след предозиране с витамин К. А както е известно зелето е богато на този витамин.

Той въздейства на препаратите, разреждащи кръвта. В конкретния случай пострадалият е приемал такива лекарства. Предозирането е провокирало развитието на сърдечна недостатъчност, която се наложило да лекуват медици от болница „Голдън Джубили”.

Дълго време специалистите не могли да определят причината за сърдечната недостатъчност. Но после обърнали внимание на хранителните навици на пациента. Оказало се, че малко преди приемането му в болницата, мъжът е ял брюкселско зеле. Към момента неговото здраве не е заплашено от нищо.

„Това е първият ми подобен случай. Успях да помогна на мъжа като стабилизирах нивото на витамин К в организма му. Но този случай трябва да служи за предупреждение на хората, приемащи антикоагуланти. Освен зелето, трябва да се избягват и другите листни зеленчуци”, коментира експертът Джил Янг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *