19/04/2024

Жители на 20 щата поискаха да излязат от САЩ

След   преизбирането  на Барак Обама за президент на САЩ миналата седмица  над 100 хил. американци са подписали петиции за излизането на техните щати от състава на страната.

Петициите са публикувани на сайта на Белия дом в раздел, озаглавен “Ние, народът”, където всеки може да напише своя петиция или да се присъедини към вече съществуваща, уточнява ИТАР- ТАСС.

До момента петиции са получени от жителите на 20 щата: Тексас, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна и Южна Каролина, Алабама, Джорджия, Флорида, Индиана, Мичиган, Тенеси, Луизиана, Кентъки, Арканзас, Колорадо, Северна Дакота, Орегон, Мисисипи, Мисури и Монтана.

Дължината на по-голямата част от петициите е само няколко реда. Например, петицията на жителите на Тенеси, под която са се подписали осем хиляди души, е само това: “Молим мирно да предоставите на щата Тенеси правото да излезе от САЩ и да създаде  свое собствено ново правителство”.

По брой на подписите засега е лидер Тексас. Той вече е “прескочил” прага от 25 000 гласа, след което Белият дом трябва да даде официален отговор на петицията. Тексасци се оплакват по-специално  от “груби нарушения” на човешките права, сред които  проверка на пътници на летищата от  служителите по сигурността в  транспорта.

Авторите на петициите се позовават на Декларацията на независимостта, в която бащите-основатели на САЩ обявяват че “ако някоя форма на правителството стане разрушителна, народът има  право да я измени или отмени, както и да учреди  ново правителство.”

Повечето петиции са били подадени от жителите на щатите, който са дали гласа си за републиканеца Мит Ромни, който в крайна сметка загуби изборите. Въпреки това има петиции и от щатите,  които са подкрепили настоящия ръководител на Белия дом.

За последен път няколко щати излизат от САЩ през 1860 и 1861 след избирането на президента Ейбрахам Линкълн. След това започва Гражданската война.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/20-shtata-s-petitsii-da-se-otdelyat-ot-sasht/#ixzz2C5F1tfWi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *